Nieuws/Binnenland
1777186
Binnenland

Sportwereld wil screening

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

Den Haag - Sportkoepel NOC*NSF wil laten onderzoeken of ook de sportwereld moet overstappen op een systeem waarin trainers en coaches permanent worden gescreend op strafbare feiten.

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

In de kinderopvang is dit continue screeningssysteem sinds begin deze maand van kracht. Het betekent dat iedereen die in de kinderopvang werkt moet worden ingeschreven in een personenregister. Iedereen in het register wordt steeds gescreend op strafbare feiten. Het dient als wapen tegen kindermisbruik en andere misstanden.

Emiel Krijt wil namens NOC*NSF van sportminister Bruno Bruins weten of hij wil nagaan of het middel ook bij sportclubs moet worden ingezet.

’Komt schrikbarend vaak voor’

Eind vorig jaar concludeerde een speciale onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries dat seksuele intimidatie en seksueel misbruik in de sport schrikbarend vaak voorkomen. Ongeveer één op de acht sporters heeft ermee te maken gehad. De commissie oordeelde dat sportbonden en sportclubs veel meer moeten doen om de misstanden tegen te gaan. De sector heeft intussen stappen genomen. Zo worden op steeds meer clubs vertrouwenspersonen aangesteld en wordt een groeiend aantal medewerkers getraind om overschrijdend gedrag beter te detecteren en bespreekbaar te maken.

NOC*NSF komt in mei met een nader uitgewerkt plan, maar pleit vandaag in de Tweede Kamer alvast voor een onderzoek voor permanente screening van mensen die werken in de sport. De organisatie deed die oproep al eerder, maar kreeg toen nul op het rekest. De sportkoepel hoopt dat de politiek er, na het verschijnen van het onderzoeksrapport van de commissie De Vries, nu wel mee aan de slag gaat.

Lakse clubs moeten gekort

Meerdere sportinstanties roepen vandaag tijdens de politieke bijeenkomst de hulp in van gemeenten bij het bestrijden van seksuele misstanden in de sector. Sportclubs zijn het niet verplicht om van hun medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen. Veel verenigingen doen dat wel, maar niet allemaal. Zowel NOC*NSF, als tennisbond KNLTB hopen dat gemeenten daar bij het verstrekken van subsidies, of de verhuur van accommodaties voortaan rekening mee gaan houden door ze te korten.

Voetbalbond KNVB hoopt dat gemeenten de spil gaan worden in de informatieverstrekking over veroordeelde trainers en coaches. „Het mag niet zo zijn dat een veroordeelde trainer zomaar aan de slag kan bij een andere sportvereniging of organisatie in een gemeente.”