Nieuws/Buitenland
177724
Buitenland

Koenders positief over EU-missie Libië

Bert Koenders

Bert Koenders

BRUSSEL - Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is positief over het idee om een EU-missie naar het zuiden van Libië te sturen. „Met een grote ’maar’”, zei hij maandag in Brussel. „Het hangt ervan af hoe het wordt vormgegeven.”

Bert Koenders

Bert Koenders

Duitsland en Italië stelden zo’n grensmissie onlangs voor om de migratie naar Libië vanuit vooral Niger in te dammen. De operatie moet voorkomen dat nog meer migranten verdrinken in de Middellandse Zee. Uit Oostenrijk en België klonken al instemmende reacties.

„Dat je in dat ongelooflijk moeilijke gebied betere controles wil begrijp ik, maar ik weet niet wat voor middelen we daarvoor op de mat kunnen brengen”, aldus Koenders, die vooral wees op de internationaalrechtelijke kant. „Libië is een enorm ingewikkeld land. Trekt zo’n missie juist geweld aan of vermindert het geweld? Mensen hebben rechten, dat moet wel helemaal uitgewerkt zijn. Als je daar echt voor wil zijn, moet je wel heel wat meer weten.”

Maritieme missie Sophia

De Europese Unie kent al de maritieme misse Sophia, die mensensmokkel vanuit Afrika over zee moet tegengaan. Daarvoor worden de Libische kustwacht en marine getraind. Ook bestaat al een civiele EUBAM-missie die de Libische autoriteiten moet helpen bij de versterking van de grensbewaking. De staf daarvan zit echter in buurland Tunesië, omdat het in Libië te onveilig is.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei vorige week dat het Duits-Italiaanse voorstel nog niet officieel is ingediend. Wel opperde de Italiaanse dat de bestaande EU-missies in Libië, Mali en Niger kunnen worden versterkt, om wapenhandel en criminaliteit te bestrijden.