Nieuws/Buitenland
177893
Buitenland

Bomaanslag Bangkok blijft raadsel

Agenten blokkeren de toegang van het getroffen ziekenhuis.

Agenten blokkeren de toegang van het getroffen ziekenhuis.

BANGKOK - Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bom die maandagochtend ontplofte in een ziekenhuis in de Thaise hoofdstad Bangkok. Bij de explosie, precies drie jaar nadat het leger naar de macht greep, raakten 24 mensen gewond.

Agenten blokkeren de toegang van het getroffen ziekenhuis.

Agenten blokkeren de toegang van het getroffen ziekenhuis.

Van onze correspondent

De bom ging af bij een wachtruimte van het Phramongkutklao-ziekenhuis nabij het Victory Monument, waar patiënten zaten te wachten op hun medicijnen. Het ziekenhuis is van het leger, maar er worden ook burgers behandeld.

De meeste gewonden werden geraakt door rondvliegende glasscherven van ramen die sneuvelden. Eén vrouw had splinters diep in haar kaak en moest onder het mes.

De bom zou bij de ingang van de ruimte zijn verstopt. „Hij was gemaakt met de bedoeling mensen te doden, want hij bevatte heel veel spijkers”, zei legerbaas Chalermchai Sittisart op de Thaise televisie.

Verdachten

Het is vooralsnog niet duidelijk wie erachter zit, maar de verdenking valt op politieke tegenstanders van het militaire regime of moslimseparatisten uit het verre zuiden van het overwegend boeddhistische land.

Het explosief vertoont gelijkenis met een bom die vorige week afging voor het Nationaal Theater in het historische centrum, vlakbij het koninklijk paleis. Soldaten in zowel uniform als burger zijn ingezet om de veiligheid in de stad te verhogen.

In augustus vorig jaar werden onder meer de populaire badplaatsen Hua Hin en Phuket getroffen door dodelijke explosies. Deze aanslagen zijn nooit opgehelderd.

Het Thaise leger greep in 2014 naar eigen zeggen naar de macht om een einde te maken aan massale straatprotesten. De gekozen ex-premier Yingluck Shinawatra moest daarbij het veld ruimen. Zij riep gisteren via haar Facebook-pagina op tot een snelle terugkeer naar democratie.