Nieuws/Binnenland
1779745594
Binnenland

Baudet vindt beschuldiging D66 ’flauwekul en een complotverhaal’

Thierry Baudet (Forum voor Democratie)

Thierry Baudet (Forum voor Democratie)

DEN HAAG - D66 wil opheldering van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) over een fondsenwervende bijeenkomst die Forum voor Democratie zou hebben gehouden op de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Baudet is boos over de beschuldiging.

Thierry Baudet (Forum voor Democratie)

Thierry Baudet (Forum voor Democratie)

De Groene Amsterdammer meldt dat op 10 september enkele tientallen partijprominenten en rijke ondernemers bijeenkwamen op uitnodiging van de partij en van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Het weekblad sprak daarover onder meer enkele aanwezigen.

Als dit waar is, dan is dat een schending van het Verdrag van Wenen, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Volgens hem gaat het om een inmenging van een ambassadeur in de partijpolitiek van een land en „nog wel bij een partij die aanschuurt tegen extreem-rechts.”

Speciaal is ook dat dit gebeurde op Amerikaans grondgebied, zeggen deskundigen tegen de Groene. „Gebouwen van de missie mogen niet gebruikt worden op een wijze die niet verenigbaar is met de functies van de missie zoals in het verdrag vastgelegd”, zegt een van hen.

Hoekstra liet zich al eerder actief in met Forum. Hij hield vorig jaar een toespraak op een partijcongres van Forum en treedt op in filmpjes van de partij van Thierry Baudet.

Sjoerdsma vindt de kwestie „potentieel ernstig” en wil weten wat Blok ervan vindt en wat hij eventueel kan doen. Zo zou Nederland aan de Verenigde Staten kunnen vragen hun ambassadeur terug te halen, zegt de D66’er. Dat dit veel kans maakt bij de Amerikanen met Donald Trump aan het roer, betwijfelt hij.

Baudet: ’flauwekul’

Een woordvoerder van FvD laat weten dat het niet om fondsenwerving ging. Het was een ’op uitnodiging van de Amerikaanse ambassade georganiseerd diner en townhall meeting.’

Er werd die avond een toelichting gegeven op het beleid, de prioriteiten en doelstellingen van de ambassade, aldus de partij. "Forum voor Democratie beschouwt de Verenigde Staten, de Republikeinse Partij en de ambassadeur als belangrijke internationale bondgenoten. Wij onderhouden goede banden met hen."

Baudet doet de beschuldiging af als ’flauwekul’ en een complotverhaal. Hij spreekt tegen Radio1 van een ‘heel leuke informatieve avond’. ,,Je wordt meteen behandeld alsof je een halve misdadiger bent. Ik begrijp de hele ophef niet.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop