Nieuws/Binnenland
1779931417
Binnenland

Delftenaren keihard onderuit op spekglad Belgisch natuursteen

De blokken hardsteen worden vervangen.

De blokken hardsteen worden vervangen.

DELFT - De historische Markt in Delft blijkt een regelrecht gevaar voor fietsers. Het Belgisch natuursteen rond het 17e- eeuwse stadhuis is zó glad, dat er volgens ondernemers in de binnenstad ’ettelijke keren per maand’ (ernstige) valpartijen plaatsvinden.

De blokken hardsteen worden vervangen.

De blokken hardsteen worden vervangen.

Vooral tijdens en na regenbuien blijkt de Markt een ’no-gozone’ te zijn. „Als het heeft geplenst zijn die grote grijze platen een ramp”, zegt Mario Smink van het aangrenzende café De Liefhebber. „Mensen komen op de fiets de hoek om zeilen en dan moeten wij ze van straat plukken.”

Inmiddels hebben de uitbaters al flink wat slachtoffers onder de schaafwonden opgevangen. „Soms loopt het goed af, zoals twee weken geleden. Toen zagen we bezorgers met een elektrische fiets onderuitgaan. Gelukkig stonden ze weer op. Maar het is ook al helemaal misgegaan. Een studente heeft met een glijpartij haar tand gebroken en we hebben hier ook weleens de ambulance zien staan.” Volgens de Delftenaar zijn de valpartijen ’diverse malen tevergeefs aangekaart bij de gemeente’.

Delft voert op dit moment werkzaamheden uit aan zeventien natuurstenen platen, waarbij tevens ’oneffenheden worden verwijderd’. „Hopelijk wordt het risico op vallen hierdoor verminderd”, aldus een woordvoerster.

Het natuursteen was volgens de gemeente gebroken door ’zwaar verkeer’. Dat er opnieuw voor hetzelfde (spekgladde) materiaal is gekozen, heeft volgens de zegsvrouw te maken met het historische karakter van de Markt.

Hart voor Delft/Groep Stoelinga neemt de zaak hoog op. „De gemeente laat burgers willens en wetens disproportioneel gevaar lopen door schoonheid te kiezen boven veiligheid. Dan neem je dus bewust het risico dat er zwaar lichamelijk letsel kan ontstaan”, zegt raadslid Jan Peter de Wit. „Wat ons betreft had de gemeente de renovatiewerkzaamheden aangegrepen om een ruwer oppervlak toe te passen. Of de stenen te vervangen door oude klinkertjes.”

De partij dient vandaag schriftelijke vragen in.