Nieuws/Binnenland
177998
Binnenland

Geen bindend referendum meer

DEN HAAG - Er komt geen bindend referendum. Na de PvdA heeft nu ook GroenLinks haar handen ervan afgetrokken. Alleen de handtekening van D66 is nog onder het initiatiefwetsvoorstel blijven staan. Daarmee is een tweederdemeerderheid die het voorstel nodig heeft in het parlement uit het zicht.

Dat meldden PvdA en GroenLinks maandag naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur. De PvdA was eerste indiener van het voorstel, maar de leden schrapten het zogeheten correctief referendum in januari uit het verkiezingsprogramma. Daar heeft de fractie in de Kamer nu de consequentie uit getrokken.

Op zoek naar andere vormen

GroenLinks zoekt andere vormen van directe democratie. En „nu de PvdA als eerste indiener niet langer het initiatief neemt voor een correctief referendum is bovendien een meerderheid verder uit zicht. Daarom hebben wij besloten niet langer actief het initiatief te nemen voor dit wetsvoorstel”, aldus Nevin Özütok van GroenLinks.

Het voorstel is al eerder door beide Kamers goedgekeurd. Voor een bindend referendum moet de Grondwet worden gewijzigd. Daarom moet het een tweede keer door beide Kamers met een tweederdemeerderheid.