Nieuws/Buitenland
178005
Buitenland

Historisch bezoek Trump aan Klaagmuur

JERUZALEM - Donald Trump heeft maandag als eerste zittende Amerikaanse president de voor Joden heilige Klaagmuur in de oude stad van Jeruzalem bezocht. Televisiebeelden toonden Trump begeleid door een joodse geestelijke. Daarna ging hij alleen naar de muur en legde er met gesloten ogen zijn hand tegenaan.

Trump droeg bij de Klaagmuur een keppeltje, een joodse hoofdbedekking. Hij plaatste ook een bidbriefje in de muur. Rond dit bezoek met grote symbolische betekenis is nogal wat te doen geweest. Het bezoek is als privé bestempeld, zodat Israël het niet kan zien als teken voor zijn aanspraak op heel Jeruzalem als eeuwige en ondeelbare hoofdstad. Trump was ook niet vergezeld van politici.

Amerikaanse diplomaten hadden voor de reis gezegd dat de Klaagmuur niet in Israël ligt, maar op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Later distantieerde het Witte Huis zich hier van.

’Deel van Jeruzalem’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei volgens meereizende verslaggevers op weg naar Israël: „De Klaagmuur is deel van Jeruzalem”. Eerder zou Tillerson hebben gezegd dat de muur een onderdeel is van Israël.

De Klaagmuur in Jeruzalem is de westelijke muur van de door Herodes gebouwde tweede joodse tempel, die in het jaar 70 na Christus door de Romeinen werd verwoest. De oude stad behoort tot de door Israël in 1967 bezette gebieden. De latere annexatie van het Arabische oostelijke deel van de stad is internationaal niet erkend.