Nieuws/Buitenland
1780781220
Buitenland

Griekse overheid onder vuur

Ingesneeuwde automobilisten krijgen 2000 euro schadevergoeding

Een ingesneeuwde auto in Athene

Een ingesneeuwde auto in Athene

ATHENE - De Griekse overheid ligt onder vuur vanwege de problemen die zijn ontstaan door zware sneeuwval. Hulpdiensten moesten deze week duizenden mensen evacueren omdat zij in hun auto waren gestrand op een ondergesneeuwde snelweg bij Athene. In de media wordt gesproken over een „fiasco.”

Een ingesneeuwde auto in Athene

Een ingesneeuwde auto in Athene

Op de weg zijn hulpdiensten nog bezig met het weghalen van honderden verlaten voertuigen. Veel mensen verlieten de weg te voet en lieten hun auto achter. De regering en het private bedrijf dat de snelweg onderhoudt hebben hun excuses aangeboden voor de grote opstopping. Sommige automobilisten hadden de nacht van maandag op dinsdag in hun auto doorgebracht. Militairen deelden voedsel, water en dekens uit op de weg.

De exploitant van de snelweg geeft de schuld aan „autoproblemen en gebrek aan ervaring bij bestuurders.” De topman van de organisatie is opgestapt. Gedupeerde automobilisten krijgen 2000 euro compensatie. Treinpassagiers die vast kwamen te zitten op een station ten noorden van Athene kunnen aanspraak maken op 1000 euro vergoeding.

Meerdere wijken van de Griekse hoofdstad kwamen zonder stroom te zitten. Herstelwerkzaamheden zijn daar nog niet afgerond, vanwege slechte bereikbaarheid door de sneeuw. In de stad Thessaloniki overleed een dakloze man aan de gevolgen van de kou.

Griekenland riep dinsdag en woensdag uit tot nationale vrije dagen. Overheidsgebouwen en de meeste bedrijven zijn daardoor dicht. Supermarkten, apotheken en benzinestations zijn wel open.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop