Nieuws/Buitenland
1780793194
Buitenland

Geen problemen met de Nederlandse exemplaren

Amerikaanse leger houdt 400 Chinook-helikopters aan de grond

Een Amerikaanse Chinook boven de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Een Amerikaanse Chinook boven de Afghaanse hoofdstad Kabul.

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger houdt de volledige vloot van zo’n 400 CH-47 Chinook-helikopters, die voor transport van troepen, artillerie, materiaal en brandstof gebruikt worden, aan de grond nadat in een aantal helikopters brand in de motoren was uitgebroken.

Een Amerikaanse Chinook boven de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Een Amerikaanse Chinook boven de Afghaanse hoofdstad Kabul.

„Het leger heeft de oorzaak van de brandstoflekken achterhaald waardoor een klein aantal motorbranden is ontstaan in een paar helikopters. We implementeren verbeteringen om het probleem op te lossen”, zegt het ministerie van Defensie in een verklaring.

Bij de branden zijn geen gewonden gevallen, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Het aan de grond houden gebeurt uit voorzorg. In de verklaring wordt geen melding gemaakt van hoe lang de helikopters aan de grond moeten blijven.

De Chinook-helikopters worden al zes decennia ingezet door het Amerikaanse leger. Ook 21 andere landen, waaronder Nederland, gebruiken de helikopters. Ze worden geproduceerd door Boeing. De motoren komen van Honeywell International Inc.

Geen problemen met de Nederlandse Chinooks

De Verenigde Staten houden Chinook-helikopters aan de grond, maar dat voorbeeld hoeft de Nederlandse krijgsmacht niet te volgen. De helikopters van het Amerikaanse leger mogen tijdelijk niet vliegen nadat in een aantal toestellen brand in de motoren was uitgebroken. Maar van dat probleem is geen sprake bij het Nederlandse materieel, meldt Defensie.

De Amerikaanse Chinooks worden uit voorzorg aan de grond gehouden om een aantal verbeteringen door te voeren. „Wij hebben nieuwere kisten en nieuwere motoren, dus het is op ons niet van toepassing”, zegt een woordvoerder van Defensie over de Nederlandse helikopters van dit type.

Het Nederlandse leger zet Chinooks op uiteenlopende manieren in, onder meer om troepen, artillerie, materiaal en brandstof te vervoeren en om branden te blussen.