Nieuws/Binnenland
1781387
Binnenland
GR2018

GroenLinks sluit Denk uit in Amsterdam

Amsterdam - De GroenLinks-fractie wil na de gemeenteraadsverkiezingen niet samenwerken met Denk. Lijsttrekker Rutger Groot Wassink sluit samenwerking met de partij uit door de houding van de partij na het voorstel tot erkenning van de Armeense genocide in de Tweede Kamer en de reactie van Denk daarop. Ook D66, PvdA, VVD en SP achten samenwerking in de gemeenteraad ’zeer onwaarschijnlijk’.

De landelijke Denk-voorman Kuzu riep eerder op de Turkse televisie dat ’Turkse’ politici in Nederland moesten laten zien aan welke kant ze staan en hoe zij aankijken tegen de erkenning van de Armeense genocide. Via Turkse pro Erdogan-media volgde vervolgens een aanval op Kamerleden.

De Amsterdamse GroenLinks-voorman Groot Wassink gaat het verst in zijn afkeer en sluit samenwerking definitief uit. „Ik vind dat Amsterdamse politieke partijen een strakke lijn moeten hanteren na de aanval op deze Nederlandse Kamerleden. Met zo’n uitspraak maak je het voor mij onmogelijk om samenwerking aan te gaan.”

Volgens Groot Wassink moeten „andere partijen in de gemeenteraad zich ook afvragen hoe ze zich daartoe verhouden.” Hoewel D66 eerder samenwerking met Forum voor Democratie uitsloot, wil de partij nu niet zo ver gaan. Volgens lijsttrekker Reinier van Dantzig is het wel „krankjorum om op deze manier Nederlandse Kamerleden te bejegenen”. Van Dantzig verder: „Ik roep de Amsterdamse lijsttrekker Mourad Taimounti op afstand te doen van de aanval op de Nederlandse Kamerleden. Samenwerking lijkt me nu volstrekt onlogisch, tegelijkertijd sluiten wij alleen maar racistische partijen uit.”

SP-lijsttrekker Laurens Ivens, volgens de peilingen na D66 en GroenLinks de derde partij in de stad, acht coalitievorming in de hoofdstad ’zeer onwaarschijnlijk’, maar wil dit niet uitsluiten. „Landelijk speelt Denk mensen tegen elkaar uit, en ook hier heeft de partij leden die andere meningen over Turkse kwesties hebben niet gerespecteerd. Dat soort etnische profilering kan onze raad en onze stad niet gebruiken.”

De VVD wil niet vooraf uitsluiten, „maar samenwerking wordt wel bijzonder lastig als door het Amsterdamse Denk geen afstand wordt genomen van de oproep van Denk landelijk.” PvdA’er Marjolein Moorman gaat er steviger in. „Ik vind dat we heel scherp moeten zijn over hoe we met elkaar omgaan in de democratie en ben het eens met GroenLinks dat, wanneer daar geen afstand van wordt gedaan door Denk, wij geen samenwerking kunnen aangaan.” Denk reageerde niet op verzoeken tot commentaar.

GR2018Lees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover