Nieuws/Binnenland
1781408
Binnenland

Euroslurper: kosten Europees Parlement schieten door het plafond

Brussel - Het Europees Parlement kost de Europese belastingbetaler steeds meer geld. Het zal niet lang meer duren voordat het budget door de grens van 2 miljard euro per jaar schiet.

Een eigen chauffeursdienst met 110 chauffeurs? Het Europees Parlement draait er zijn hand niet voor om. Of het laten invliegen van drieduizend journalisten voor de Europese verkiezingen? Ook dat kan allemaal, betaald uit de begroting van het Parlement.

In 2018 komt de begroting uit op ruim 1,95 miljard euro. In 2011 was er nog bijna 300 miljoen euro minder nodig. Sindsdien is er niet of nauwelijks inflatie geweest, maar liepen de kosten toch jaarlijks op.

Volgens Europarlementariërs Dennis de Jong (SP) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Nederlanders die in de begrotingscontrolecommissie van het Parlement zitten, is de manier waarop het geld wordt uitgegeven zeer ondoorzichtig. De hoogste ambtenaar van het Europees Parlement, de Duitser Klaus Welle, zorgt er daardoor zonder veel tegenspraak voor dat de begroting steeds maximaal wordt opgerekt, blijkt uit een rondgang in Brussel.