Nieuws/Binnenland
1781672
Binnenland

OM eist celstraffen tot 30 jaar voor Amsterdamse ’vergismoord’ Djordy

AMSTERDAM - Tegen de verdachten in de zogenoemde Amsterdamse vergismoordzaak op dj Djordy Latumahina zijn langdurige celstraffen geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg dertig jaar gevangenisstraf voor de twee vermeende schutters, Djurgen W. en Tony D. en voor de vermoedelijke ’organisator’ van de liquidatie Cedric R. De twee andere hoofdverdachten Ulrich B. en Wendell R. moeten als het aan het OM ligt 25 jaar de cel in.

Onze verslaggever Mascha de Jong is bij de rechtszaak en twittert hierover. Haar tweets kan je ook onderaan dit bericht lezen.

Tegen ’hulpjes’ Benito L. en Giovanni D. werd respectievelijk tachtig dagen en 48 weken cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze worden verdacht van heling van de bij de moord gebruikte auto’s.

Onder vuur genomen in parkeergarage

Latumahina werd op 8 oktober 2016 in het bijzijn van zijn vriendin en dochtertje onder vuur genomen in een parkeergarage in Amsterdam-West. Hij stierf ter plekke.

De vrouw werd doorzeefd door zes kogels en raakte zwaargewond. Ze moet leven met een handicap. Het kind van toen twee jaar oud bleef ongedeerd. De dj was vermoedelijk niet het beoogde doelwit. Hij reed echter in eenzelfde auto en woonde in hetzelfde appartementencomplex.

’Onmenselijk en onherstelbaar leed’

Volgens het OM hebben de verdachten de nabestaanden van het slachtoffer een „onmenselijk en onherstelbaar” leed aangedaan. Zij hebben volgens de officier van justitie levenslang gekregen. De schutters hebben van zeer dichtbij en in slechts enkele seconden een kogelregen afgevuurd op het gezin, aldus de officier. „De verdachten hebben in het korte tijdsbestek niet de moeite genomen om te kijken of ze daadwerkelijk het beoogde doelwit hebben beschoten.”

Het feit dat zo ieder willekeurig gezin kan worden getroffen door een criminele afrekening, werkt volgens de officier dan ook strafverzwarend. Bij het bepalen van de strafmaat is ook rekening gehouden met de proceshouding van de verdachten. Zo beriepen ze zich veelvuldig op hun zwijgrecht of verkondigden ze leugens, meent het OM.

’Klap in gezicht nabestaanden’

De officier beschreef de slachtofferrol en emotionele uitbarstingen van de vermeende blanke schutter Tony D. als „een klap in het gezicht van de nabestaanden”. Het OM noemde de bewijsconstructie gedetailleerd en complex. Alle bewijsmiddelen hangen volgens de officier met elkaar samen.

Bekende in uitgaanscircuit Amsterdam

Latumahina was een bekende in het Amsterdamse uitgaanscircuit en werkte als programmeur bij club Bitterzoet. Hij is (vermoedelijk) verward met een crimineel die op hem leek, in hetzelfde appartementencomplex woonde en een zelfde soort auto reed.

Wat het Openbaar Ministerie betreft staat vast dat Djurgen W. (42) en Tony D. (35) de schutters waren. Ulrich B. zou de vluchtauto’s hebben bestuurd. De broers Wendell (45) en Cedric R. (40) zouden het drietal hebben aangestuurd, en Giovanni D. (31) en Benito L. (45) regelden de vluchtauto’s.