Nieuws/Buitenland
178170
Buitenland

Rel om voor schut zetten homoseksuelen op televisie

PARIJS - Een recordaantal kijkers heeft een klacht ingediend na een bizar item op de Franse televisie waarin nietsvermoedende homoseksuele mannen belachelijk werden gemaakt.

Het Franse televisieprogramma Touche pas à mon poste (Raak mijn tv niet aan) plaatse een nep-advertentie op een datingsite voor homo’s. Mannen die telefonisch reageerden werden live in de uitzending door presentator Cyril Hanouna, die voor de gelegenheid een ’vrouwelijk’ stemmetje opzette, uitgelokt om over hun seksuele fantasieën te vertellen.

Je reinste homofobie, vinden homorechtenactivisten. Bijna 20.000 kijkers zijn het met hen eens en stuurden een klacht naar de mediawaakhond.

Een van de slachtoffers klopte aan bij een hulpgroep voor jonge slachtoffers van homofobie. „We waren totaal van de kaart door zijn tranen en de angst dat zijn ouders en mensen om hem heen te weten komen dat hij homo is”, schreef een medewerker op Facebook.

Joël Deumier, voorzitter van SOS Homophobie, noemt de actie „schandalig, beschamend en homofoob. Als je mensen met dit soort gedrag laat wegkomen bagatelliseer je het probleem van homofobie”, zegt hij tegen de Gay Times.

Ook het model wiens foto werd gebruikt voor de nep-advertentie, YouTube-ster Max Emerson, is verbolgen over het programma. Hij laat via sociale media weten dat hij hoopt dat de presentator „een les heeft geleerd.”

Presentator Cyril Hanouna zegt gekwetst te zijn door de beschuldigingen.

Presentator Cyril Hanouna zegt gekwetst te zijn door de beschuldigingen.

Hanouna zelf zei vrijdag dat hij ’gekwetst’ is door de beschuldiging van homofobie. Volgens hem is dat „alles waartegen hij al jaren heeft gevochten en het tegenovergestelde van zijn televisieprogramma”, schrijft de BBC.

Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat rond de tv-show, waarnaar meer dan een miljoen mensen kijken. Afgelopen oktober kuste een mannelijke gast een vrouw op haar borst, nadat zij een zoen van hem geweigerd had. Dat leverde toen onder meer kritiek op van de minister voor vrouwenrechten, Laurence Rossignol.