Nieuws/Binnenland
1781718
Binnenland

Wrakingsverzoek zaak Klaas Otto afgewezen

ROTTERDAM - Het wrakingsverzoek van de advocaten van Klaas Otto is dinsdagmiddag afgewezen. Volgens de zogeheten wrakingskamer is er geen sprake van een gebrek aan onpartijdigheid bij de rechters die de zaak tegen Otto behandelen.

Onze verslaggever Mick van Wely was bij de zaak en twitterde hierover. Zijn tweets kan je onderaan dit artikel teruglezen.

Otto’s advocaten, Louis de Leon en Robert van ’t Land, vinden dat hun cliënt geestelijk niet in staat is zijn eigen proces te volgen. Otto zou er geestelijk slecht aan toe zijn als gevolg van het zware detentieregime waarin hij al maanden verblijft. Zij hadden de rechtbank verzocht de zaak op te schorten.

De rechtbank wees dat verzoek dinsdag af en bepaalde dat het proces kan worden voortgezet. De wrakingskamer acht dat „geen onbegrijpelijke beslissing”.

’Burn-out’

Een door de verdediging ingeschakelde psychiater stelde dat Otto niet in staat is om zijn proces goed te volgen. Hij zou een burn-out hebben door de zware detentie-omstandigheden. Ook zou Otto’s vriendin ernstig ziek zijn, wat hem zou afleiden.

Een door het OM ingeschakelde psychiater stelt dat Otto wel degelijk in staat is om het proces te volgen. De rechtbank besloot om het proces toch door te laten gaan. De Leon zinspeelde vrijdag al tijdens de eerste zittingsdag op het wraken van de rechtbank. Otto staat terecht voor de afpersing, bedreiging, brandstichting en witwassen.