Nieuws
1781820
Nieuws

Beursslot: Duurdere euro zet AEX ruim 1% lager

Drs. Jan Willem Brummelman, investeerder, ondernemer en deelnemer van het Nyenrode Private Investor Program, opende de beurshandel.

Drs. Jan Willem Brummelman, investeerder, ondernemer en deelnemer van het Nyenrode Private Investor Program, opende de beurshandel.

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is dinsdagmiddag behoorlijk weggezakt. De duurdere euro drukte op de koersen. De index kreeg eveneens een tik door het plotselinge opstappen van de Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken).

Drs. Jan Willem Brummelman, investeerder, ondernemer en deelnemer van het Nyenrode Private Investor Program, opende de beurshandel.

Drs. Jan Willem Brummelman, investeerder, ondernemer en deelnemer van het Nyenrode Private Investor Program, opende de beurshandel.

De AEX sloot 1,1% lager op 532,52 punten. De Midkap eindigde 0,4% in de min op 815,68 punten. De koersen in Frankfurt (-1,6%), Londen (-1,1%) en Parijs (-0,6%) doken eveneens in het rood.

Volgens beleggingsstrateeg Simon Wiersma (ING) kwam de AEX onder druk door de aantrekkende euro. Dat gebeurde nadat was gebleken dat de inflatie in de Verenigde Staten in februari volgens verwachting licht was opgelopen naar 2,2% op jaarbasis. „Dat was conform verwachting, maar er werd op de valutamarkt pittig op gereageerd”, zei Wiersma. De eurokoers steeg 0,5% naar $1,24. De euro zat in de lift, omdat er door de stabiele inflatie geen noodzaak is voor de Federal Reserve om de rente in de VS extra te gaan verhogen. De duurdere euro betekent slecht nieuws voor AEX-bedrijven die veel zaken doen in dollars.

Volgens Wiersma rekenen de financiële markten in totaal op drie renteverhogingen in de VS in 2018. De nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell verhoogt de rente volgende week woensdag vrijwel zeker met 0,25 procentpunt. Door de stabiele inflatie bestaat er op dit moment voor Powell geen dwang om de rente vier keer te verhogen. Beleggingsstrateeg Wiersma sluit desondanks niet uit dat er vier rentestappen komen.

Valuta-analist Bart Hordijk (Monex Europe) houdt er rekening mee dat de dollar de komende maanden verder verzwakt. Vooral het hoge verloop in het Witte Huis en de uitspraak van minister Steven Mnuchin (Financiën) dat „een goedkope dollar goed is voor de handel”, kunnen de dollarkoers nog meer onder druk zetten.

Wall Street koerste vanmiddag licht lager na een hogere opening. De Amerikaanse president Donald Trump heeft minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) aan de kant gezet. Tillerson was eerder topman van olieconcern ExxonMobil. Hij wordt vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging kabel- en telecomaanbieder Altice aan kop met een plus van 1%. Zakenbank Goldman Sachs kwam met een koopadvies voor zusterbedrijf Altice USA. Altice kondigde in januari aan de Amerikaanse tak te gaan afsplitsen. Goldman Sachs verwacht dat de aandeelhouders van Altice USA zullen profiteren van een aandeleninkoopprogramma van circa $2 miljard.

ArcelorMittal kreeg er eveneens 1% bij. De staalproducent gaat voor maximaal $280 miljoen aan eigen aandelen inkopen, om verwatering door het personeelsoptieprogramma tegen te gaan. Voorts meldde de Europese Commissie meer tijd nodig te hebben om de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva te onderzoeken.

Voedings- en wasmiddelengigant Unilever stond onderaan bij de hoofdfondsen met een min van 2,4%. Biotechnologieconcern Galapagos zakte 2,1%. Boskalis leverde 1,8% in. De baggeraar daalde daarmee verder nadat het bedrijf vorige week met matige vooruitzichten kwam.

ING daalde 1,2%. De bank heeft het voorstel voor de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers ingetrokken.

De stijgers in de Midkap werden aangevoerd door luchtvaartconcern Air France KLM (+1,3%). Bodemonderzoeker Fugroi (-2,3%) was daarentegen een achterblijver onder de Midkappers.

Smallcapfonds ForFarmers publiceerde meevallende jaarcijfers. De veevoerfabrikant werd beloond met een koersstijging van 0,5%.

Basic-Fit klom 2,5%. De uitbater van fitnesscentra presteerde vorig jaar beter dan analisten en beleggers hadden ingeschat.

Funderingsspecialist Sif leverde 2,7% in. De topman kondigde zijn vertrek om persoonlijke redenen aan.

Op de lokale markt zakte Kiadis Pharma 12,4% naar €9,99. Het biotechnologiebedrijf plaatste 2,6 miljoen aandelen onderhands tegen €9.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.