Nieuws/Binnenland
1781949420
Binnenland

Archeologen vinden zeldzame Romeinse weg in Betuwe, onderzoekers zijn verrast

TIEL - Archeologen hebben in de Over-Betuwe een weg en een kanaal uit de tijd van de Romeinen blootgelegd. De weg heeft een verharding van grind. Verharde wegen uit de Romeinse tijd zijn zeldzaam. De gevonden weg onthult veel nieuwe feiten over het Romeinse wegennet, denken de wetenschappers.

Waterschap Rivierenland is bezig met de versterking van 15 kilometer Waaldijk tussen Wolferen en Sprok in de Over-Betuwe. Het was vooraf bekend dat er mogelijk Romeinse of andere archeologische resten zouden liggen. Eerder werden al een skelet en een boerenerf van 2000 jaar oud gevonden. Maar de vondst van de weg en het kanaal was volgens de onderzoekers een verrassing.

Skelet van mogelijk 2000 jaar oud.

Skelet van mogelijk 2000 jaar oud.

Nijmegen was een belangrijke en grote vestigingsplaats in de Romeinse tijd. Opgravingen in die stad zijn dinsdag door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed als onderdeel van de Neder-Germaanse limes. De archeologen denken dat de weg en het kanaal een verbinding vormden tussen de legioenen in Nijmegen en Romeinse soldaten die langs de Rijn waren gelegerd. Schepen konden zwaar bouwmateriaal en voedsel vervoeren. In de buurt van Nijmegen is ook al eens een Romeins schip blootgelegd.