Nieuws/Buitenland
1782023
Buitenland

Schandaal breidt zich uit

Belgische ’vleesmaffia’ verkocht vlees van 12 jaar oud aan Kosovo

BASTENAKEN - Veviba, het Belgische bedrijf dat het middelpunt is van een voedselschandaal, exporteerde in 2016 vlees naar Kosovo dat twaalf jaar oud was. De etiketten waren er vanaf gescheurd.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws kon rechtbankstukken inzien, en citeert: „Op 19 september 2016 kwam in Kosovo een vrachtwagen aan met vlees van Veviba uit Bastenaken. Het merendeel van de etiketten was kapotgescheurd. Op de restjes die nog zichtbaar waren, bleek dat het vlees dateerde uit 2004. Uit de etiketten bleek ook dat een deel van het vlees afkomstig was uit de slachthuizen van Izegem en Harelbeke. Het was herverpakt in dozen met het merknummer van Veviba.”

Twaalf jaar oud vlees hoeft overigens niet per definitie een gevaar voor de volksgezondheid op te leveren. „Tenminste, zolang de koudeketen niet onderbroken werd en het vlees steeds bewaard werd bij -18 graden”, zegt Bruno De Meulenaer, hoogleraar Levensmiddelentechnologie verbonden aan de UGent. “Microbiologisch is er niet onmiddellijk een probleem, je wordt er niet ziek van. Maar sowieso zijn dit praktijken die niet door de beugel kunnen.”

De Belgische landbouwminister Denis Ducarme bestempelt de misstanden bij vleesbedrijf Veviba, dat sjoemelt met etiketten en invriesdata, als „maffiapraktijken en fraude op grote schaal.”