Nieuws/Buitenland
1782564206
Buitenland

’Verdachte bekent aansteken allesverwoestende brand Nantes’

De binnenkant van de kerk is flink verwoest.

De binnenkant van de kerk is flink verwoest.

NANTES - Een man die vorige week werd aangehouden en vrijgelaten door de Franse politie na de brand in de kathedraal van Nantes, is zaterdag opnieuw gearresteerd. Dat hebben de openbare aanklagers bekendgemaakt. Hij wordt verdacht van „vernietiging en schade veroorzaakt door brand” en blijft voorlopig vastzitten.

De binnenkant van de kerk is flink verwoest.

De binnenkant van de kerk is flink verwoest.

De brand brak uit op 18 juli, uren nadat een vrijwilliger het gebouw voor de nacht had gesloten. Aanklagers begonnen een onderzoek naar de brand, die volgens hen was uitgebroken in drie verschillende delen van de kerk.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in het onderzoek is de vrijwilliger, een 39-jarige Rwandese staatsburger, zaterdag vroeg opnieuw gearresteerd. Hij is voorgeleid aan de rechter en die heeft besloten dat de asielzoeker voorlopig vast blijft zitten, zo liet aanklager Pierre Sennès in de nacht van zaterdag op zondag weten.

Volgens de Franse krant Le Monde zou de verdachte tijdens de ondervraging door de rechter hebben bekend op drie plekken brand te hebben gesticht in de kerk. Waarom hij tot zijn daad kwam, is onbekend.

Twintig rechercheurs

In het kader van het onderzoek werden „meer dan dertig mensen” gehoord en zijn twintig rechercheurs en het laboratorium van Parijs ingeschakeld, aldus Sennès in een verklaring. Uit de eerste resultaten van het laboratorium zou blijken dat er sprake is van brandstichting, voegde hij toe.

Sennès zei vorige week nog dat de man was gearresteerd als onderdeel van „normale procedure” en dat het „voorbarig” was om te suggereren dat hij een verdachte in de zaak was. Zijn advocaat, Quentin Chabert, zei destijds dat er niets was dat zijn cliënt rechtstreeks met de brand in verband bracht.

Schilderijen verbrand

De verdachte hangt maximaal tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro boven het hoofd.

De brand, die slechts 15 maanden na een verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde orgel van de gemeente Nantes. Dat dateerde uit 1621 en heeft de Franse revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. Ook zijn voorwerpen en schilderijen van onschatbare waarde verloren gegaan.