Nieuws/Buitenland
1782882
Buitenland

Activisten filmen kippenleed in Vlaanderen

BRUSSEL - Dierenactivisten van Gaia hebben in het geheim videobeelden gemaakt (zie onder) van de leefomstandigheden van vleeskippen in zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. Dieronterend, stelt de organisatie. Volgens Gaia worden zelfs de minimale wettelijke normen niet nageleefd.

Gaia beschuldigt supermarktketens van medeplichtigheid aan de misstanden. Omdat ze kippenvlees tegen ’absurd lage prijzen’ aanbieden, werken die supermarkten mee aan georganiseerd dierenleed ’op weerzinwekkend grote schaal’ en industriële kippenuitbuiting, zo schrijft de organisatie.

De beelden van creperende en kreupele kippen met zweren, blaren en wonden werden gemaakt tussen oktober en december 2017. De gefilmde praktijken zouden representatief zijn voor de hele industrie. „De sector gebruikt een eindeloos doorgefokt kippenras - de plofkip - bedoeld om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk vlees te produceren.”

Het Belgische ’kwaliteitslabel’ Belplume is volgens Gaia een „lachertje.” „De gangbare industriële productiemethode van kippenvlees is een ware ramp voor het welzijn van 300 miljoen Belgische vleeskippen en doet de dieren onaanvaardbaar lijden.”

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.