Nieuws/Buitenland
1783788543
Buitenland

Omstreden beeld generaal Lee weggetakeld in Amerikaanse staat Virginia

RICHMOND - Het standbeeld van generaal Robert E. Lee, die vocht voor de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog, is van zijn sokkel gehaald in de Amerikaanse stad Richmond. Dat gebeurde na een jaar vertraging in het bijzijn van honderden tegenstanders van het omstreden monument.

Lee vocht tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) aan de kant van de Confederatie, de zuidelijke staten die onafhankelijkheid nastreefden en de slavernij wilden behouden. Het bronzen beeld werd in 1890 in Richmond geplaatst ter nagedachtenis aan de generaal.

Bij Confederatie-monumenten worden zo nu en dan demonstraties tegen racisme gehouden, zo ook in Richmond. Bij het beeld van Lee vonden vorig jaar grote protesten plaats nadat de zwarte man George Floyd werd gedood door een witte agent. De beslissing om het beeld weg te halen, werd tien dagen na Floyds overlijden genomen.

De verwijdering liep een jaar vertraging op omdat het besluit werd aangevochten in de rechtbank, maar dat was zonder succes. Het hooggerechtshof van de staat Virginia bepaalde vorige week unaniem dat het beeld weggehaald mocht worden. Wat er nu met het omstreden beeld gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het wordt voorlopig bewaard op een beveiligde opslaglocatie van de staat.