Nieuws/Buitenland

’Onze meisjes zien het niet zo zwart-wit’

Verschillend gekleurde tweeling siert cover National Geographic

Marcia en Millie.

Marcia en Millie.

National Geographic

Een opvallende coverfoto komende maand op de cover van National Geographic: de tweeling Marcia en Millie Biggs uit het Britse Birmingham. Beide meisjes hebben dezelfde vader en moeder en zijn geboren op dezelfde dag. Marcia is blank, Millie heeft een donkere huidskleur.

Marcia en Millie.

Marcia en Millie.

National Geographic

Hun vader, Michael Biggs, vertelt het opmerkelijke levensverhaal van zijn twee 11-jarige dochters nu aan National Geographic. Marcia en Millie zijn een twee-eiige tweeling, die bij hun geboorte identiek leken. Maar van zodra de meisjes tien maanden oud waren, begonnen hun ouders enkele opvallende verschillen op te merken tussen hun dochtertjes.

Millie steeds donkerder

De huidskleur van de kleine Millie begon steeds donker en donkerder te worden, terwijl Marcia amper veranderde. Nu, elf jaar later hebben de meisjes een totaal andere huidskleur.

Op het eerste gezicht zou je niet denken dat ze zussen zijn. Marcia lijkt op haar Britse mama Amanda Wanklin met haar blonde lange haren en haar blauwe ogen. Millie heeft dan weer meer weg van haar vader Michael Biggs, die haar met zijn Jamaicaanse roots bruine haren en een getinte huidskleur gaf.

Zeer zeldzaam

De kans op een tweeling met verschillende huidskleuren is uiterst zeldzaam. Het heeft alles te maken met genetica: bij een niet-identieke tweeling groeien embryo’s in aparte vruchtwaterzakken en kregen ze van hun ouders andere genen. Op die manier is het mogelijk dat de ene embryo voornamelijk genen van de vader overneemt en de andere van de moeder.

„Onze meisjes zien het niet zo zwart-wit”, vertelt vader Michael aan National Geographic. Als je aan hen vraagt waarin ze verschillen, dan komen ze altijd eerst met andere dingen op de proppen. „Millie is gek op roze, en zo. Ik niet”, zegt Marcia.

’Maakt ons niet uit’

Soms denken mensen dat de tweelingzussen gewoon vriendinnen zijn. Wanneer ze aangesproken worden over hun verschillende huidskleur, dan zijn ze echter overduidelijk. “Daar hebben we ons nooit zorgen over gemaakt. Het maakt ons niets uit. Mensen zijn gewoon zoals ze zijn.”

Lees meer over