Nieuws/Binnenland
1784145
Binnenland

’Fiscus laat zich niet tegenhouden door dreiging’

Den Haag - De Belastingdienst ervaart geen ’belemmeringen’ bij het innen van de belastingen. Dat zei minister Koolmees dinsdag namens het ministerie van Financiën over de klacht van de Amsterdamse ombudsman Zuurmond dat de fiscus soms de kogels rond de oren vliegen.

CDA-Kamerlid Omtzigt stelde tijdens het wekelijkse vragenuurtje de berichtgeving van deze krant aan de orde waarin Zuurmond een directeur van de Belastingdienst aanhaalde die had gezegd dat er in de binnenstad nauwelijks gecontroleerd wordt op zwartwerken of illegale omzet, ’omdat belastinginspecteurs niet met kogelvrije vesten lopen’.

Contact met ombudsman

Koolmees zegt echter dat de Belastingdienst zich niet in dit beeld ’herkent’, maar zei toe dat er contact gezocht wordt met de ombudsman om dit uit te zoeken. Ook wil de Tweede Kamer weten of er ’no go-areas’ zijn waar belastinginspecteuren zich niet durven te vertonen, hoe vaak er politie mee moet ter begeleiding en hoeveel controles er plaatsvinden.

Zo vindt Omtzigt het veelzeggend dat zelfs de belangenvereniging van horeca-ondernemers wil dat er meer gecontroleerd wordt. Binnen twee weken wil de CDA’er opheldering van het kabinet over de kwestie.