Nieuws/Binnenland
1784450
Binnenland

Advocaten Klaas Otto stoppen ermee

Klaas Otto tijdens een bijeenkomst van clubleden bij de afdeling in Emmen (2014).

Klaas Otto tijdens een bijeenkomst van clubleden bij de afdeling in Emmen (2014).

ROTTERDAM - De advocaten van Klaas Otto, Louis de Leon en Robert van ’t Land, hebben de handdoek in de ring gegooid. Na een afgewezen wrakingsverzoek hebben zij de verdediging neergelegd. Het proces tegen Otto en medeverdachte Janus de V. is daardoor vertraagd tot 29 maart.

Klaas Otto tijdens een bijeenkomst van clubleden bij de afdeling in Emmen (2014).

Klaas Otto tijdens een bijeenkomst van clubleden bij de afdeling in Emmen (2014).

Volgens de raadslieden is het „niet verantwoord’ verder te gaan als advocaat van Otto. „Wij kunnen de verdediging niet halfbakken voeren’, aldus Van ’t Land.

De advocaten hadden de rechtbank tevergeefs verzocht de berechting van Otto op te schorten, omdat hij geestelijk niet in staat zou zijn zijn proces te volgen. De rechtbank wees dat verzoek dinsdag af. Daarop wraakten de advocaten de rechtbank, omdat zij twijfelden aan de onpartijdigheid van de rechters. Dat verzoek werd even later afgewezen door een wrakingskamer. Volgens de wrakingskamer was er niets mis met de beslissing van de rechtbank om het proces voort te zetten.

Het Openbaar Ministerie had geen goed woord over voor de „uiterst zwak onderbouwde” wrakingsactie van de raadslieden. Officier van justitie Greetje Bos: „De verdediging doet er alles aan om aan een inhoudelijke behandeling van de zaak te ontkomen. Dat is een bekende tactiek in zaken van georganiseerde criminaliteit.” Volgens Bos maken de advocaten zich schuldig aan „chicaneus procesgedrag.” De officier had al voorspeld dat de advocaten het bijltje erbij neer zouden gooien als de wraking zou mislukken.

Streng regime

Klaas Otto (50), oprichter van motorclub No Surrender, wordt verdacht van onder meer mishandeling, brandstichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Hij zou geestelijk achteruit zijn gegaan als gevolg van een maandenlang verblijf in een streng detentieregime.

Otto belandde daar omdat hij vanuit zijn cel een plan zou hebben beraamd voor een aanslag op officier Bos. Hij heeft die beschuldiging van de hand gewezen. Begin februari bepaalde de rechtbank dat Otto terug moest worden geplaatst naar een normaal regime, maar dat is nog niet gebeurd.

Otto moet nu op zoek naar een nieuwe advocaat. Als hij die zelf niet kan vinden, zal de rechtbank er een toewijzen.