Nieuws/Buitenland
1785167747
Buitenland

VS en EU veroordelen Chinese militaire oefening rond Taiwan: ’Maken kans op incident reëel’

Archiefbeeld

Archiefbeeld

EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de militaire oefeningen die het Chinese leger vanaf donderdag uitvoert rond Taiwan. In een tweet laat Borrell weten dat „een bezoek geen reden is voor militaire agressie”, doelend op het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die woensdag in Taiwan was. Ook de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan noemt de oefeningen „onverantwoord.”

Archiefbeeld

Archiefbeeld

Borrell herhaalt met zijn tweet een verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen, die woensdag stelden dat de „escalerende reactie van China de spanning opvoert en de regio destabiliseert.” China voert militaire oefeningen uit vanwege het bezoek van Pelosi en zegt donderdag dat het hier een „interne kwestie” betreft die geen regionale consequenties heeft.

De grootste politieke partij van Taiwan, de DDP-partij, noemt de militaire oefeningen die China in een van ’s werelds drukste zeestraten uitvoert „onverantwoord” en „onwettig.” Ook de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan veroordeelde woensdag de oefeningen die de komende vijf dagen in beslag nemen

Tekst gaat verder onder de tweet

’De kans op een incident reëel’

In een interview met National Public Radio zegt De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan woensdag dat de door het Chinese leger aangekondigde oefeningen „de kans op een incident reëel maken.” Intussen meldt Taiwan een eerste confrontatie met ongeïdentificeerde vliegtuigen, vermoedelijk Chinese drones. Ook zou de website van het Taiwanese ministerie van Defensie zijn gehackt.

China begint donderdag, direct na het omstreden bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, met militaire oefeningen die vijf dagen duren. Daardoor is het lucht- en zeeruim van Taiwan geblokkeerd. De Straat van Taiwan is een van de drukst bevaren zeestraten ter wereld.

Sullivan hekelt het dat het Chinese leger zich „mogelijk bezighoudt met onder meer rakettests en schietoefeningen met munitie die op scherp staat.” Hij roept de Chinese autoriteiten op om verantwoordelijkheid te nemen en zo „een misstap of misrekening in de lucht of op zee te voorkomen.” China ziet Taiwan als afvallige provincie en noemt het bezoek van Pelosi een schending van de soevereiniteit, waar het voor gestraft moet worden.

Drones

Taiwan meldt intussen dat er woensdagnacht ongeïdentificeerde vliegtuigen, vermoedelijk drones, werden waargenomen boven het Taiwanese eiland Kinmen, dat op slechts enkele kilometers van de Chinese kust ligt maar wel bij Taiwan hoort. Met vuurpijlen zouden de drones zijn ’afgeschrikt’.

De website van het Taiwanese ministerie van Defensie zou donderdag zijn gehackt en daardoor enige tijd offline zijn geweest, meldt het leger verder. Eerder deze week werden verschillende Taiwanese overheidswebsites ook gehackt, de autoriteiten stelden toen dat het ging om hackers die vanuit China en Rusland opereerden.