Nieuws/Binnenland
1785563996
Binnenland

Premier Rutte ziet akkoord over EU-herstelfonds somber in

Wilders: „In Brussel zitten eurofielen die elkaars geld willen uitdelen maar vooral ontvangen.”

Wilders: „In Brussel zitten eurofielen die elkaars geld willen uitdelen maar vooral ontvangen.”

Den Haag - Premier Rutte ziet de kans somber in dat er tijdens de komende Europese top een akkoord wordt gesloten over een EU-herstelfonds. De minister-president wil dat hulpbehoevende landen aan ’strakke’ voorwaarden voldoen. „Ik ben er pessimistisch over dat die geaccepteerd worden. Dan vrees ik dat het niet gaat lukken.”

Wilders: „In Brussel zitten eurofielen die elkaars geld willen uitdelen maar vooral ontvangen.”

Wilders: „In Brussel zitten eurofielen die elkaars geld willen uitdelen maar vooral ontvangen.”

Rutte wil de vinger aan de pols kunnen houden door aan leningen strikte voorwaarden te verbinden. In schenkingen ziet hij veel minder, omdat de premier er niet op durft te vertrouwen dat hervormingen daarna ook daadwerkelijk plaatsvinden. „Omdat sommige landen dat de afgelopen dertig jaar ook niet hebben gedaan.”

Het gaat vooral om hervormingen op de arbeidsmarkt en in het pensioenstelsel. Volgens de premier zijn die per land al vanuit de Europese Commissie aangereikt. „Die dingen moeten ze gewoon doen.” De minister-president is niet bang dat Nederland een slechte naam krijgt in Europa door zich zo op te stellen. „Wrijving is niet erg. Zijn we dan direct een diplomatiek probleem? Dat geloof ik echt niet, dat is soms ook wel goed.”

Vanuit de Tweede Kamer blijft onverminderd kritiek klinken op het EU-herstelfonds waarvoor Nederland flink dreigt te moeten betalen. Vrijdag en zaterdag is er een nieuwe Europese top, waar onder meer wordt gesproken over een steunpakket van 750 miljard euro naar aanleiding van de coronacrisis.

Vetorecht

PVV-leider Wilders roept premier Rutte op zijn vetorecht uit te spreken om te voorkomen dat Nederland meebetaalt aan 250 miljard euro leningen en 500 miljard aan schenkingen. „In Brussel zitten eurofielen die elkaars geld willen uitdelen maar vooral ontvangen. Terwijl de problemen hier zo groot zijn.” De oppositieleider benadrukt dat er een fonds van 540 miljard aan leningen beschikbaar is waarvan nog geen euro is aangevraagd.

Volgens VVD-Kamerlid Mulder moet er wel wat gebeuren om andere EU-landen landen te steunen. „We weten dat er een akkoord gesloten moet worden, maar dat moet wel verstandig. Steun moet gepaard gaan met hervormingen.” De liberaal wil dat het herstelfonds alleen bestaat uit leningen, omdat die beter te koppelen zijn aan hervormingen die volgens hem in sommige landen broodnodig zijn. „Harde voorwaarden stellen, ik zou me ook niet laten chanteren door landen als Italië.” Het fonds moet volgens de VVD’er zo beperkt mogelijk zijn.

’Herverdelingsfonds’

Ook Forum voor Democratie waarschuwt voor druk om Nederlands belastinggeld in Zuid-Europese landen te laten uitgeven. „Dit is geen herstelfonds, maar een herverdelingsfonds”, zei Kamerlid Hiddema. „En nu noemen ze ons krenten, terwijl we de grootste netto-betaler zijn.”

Toch zijn er ook partijen die Rutte juist oproepen water bij de wijn te doen. Zo is dit volgens D66-fractieleider ’het moment’ voor een akkoord over het herstelfonds. Die hulp is volgens Jetten ook in het belang van de Nederlandse economie. „Mijn fractie zal niet dwarsliggen.”

Hij noemde Rutte ’de VVD-havik’ en leider van ’de vrekkige vier’, memorerend aan landen die niet zomaar akkoord gaan met het steunpakket. Ook GroenLinks-Kamerlid Van Ojik is kritisch op de houding van Rutte in Europa tot op heden. Hij vergeleek recente bezoeken van Europese leiders met extra aandacht voor het vervelende jongetje achter in de klas.

Rutte zette de deur voor subsidie nog wel op een piepkleine kier. Maar hij denkt dat het ’heel lastig’ wordt om een akkoord te bereiken over de ’heel strakke voorwaarden’ voor subsidies. Om akkoord te gaan met subsidies moeten landen hervormingen overnemen die de Europese Commissie vorig jaar heeft voorgesteld, zei Rutte. Het gaat om aanpassingen van de arbeidsmarkt en van pensioenen. Daarnaast moet Nederland kunnen zien dat hervormingen worden uitgevoerd als het geld wordt overgemaakt.