Nieuws/Binnenland
1785629365
Binnenland

OM wil digitale kinderlokker uit Venray achter tralies

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

VENRAY - Tegen een 34-jarige man uit het Limburgse Venray is vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor onder meer afpersing en het maken van kinderporno. De verdachte zou minderjarige slachtoffers hebben gedwongen naaktfoto’s en -video’s van zichzelf te maken en naar hem te sturen.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

„Hoewel verdachte verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht, was hij slim en intelligent genoeg om te weten wat hij deed”, aldus het Openbaar Ministerie (OM). „Jarenlang hield hij zich bezig met jonge meisjes en is daarbij uiterst berekenend, planmatig en doordacht te werk gegaan.”

De slachtoffers van zijn zogenoemde sexting vond de man onder meer via een stichting voor jongeren met een beperking in zijn woonplaats Venray. Hij werkte daar als vrijwilliger. „Zeker tien kwetsbare, minderjarige meisjes tussen 13 en 16 jaar heeft hij gedwongen naaktafbeeldingen van zichzelf te versturen”, aldus het OM.

De man heeft een volledige bekentenis afgelegd. Hij zegt tot zijn daden te zijn gekomen nadat anderen hem online onder druk hadden gezet om beeldmateriaal van de slachtoffers te leveren. Het OM vindt dit „een ongeloofwaardig scenario” en spreekt van online aanranding.

De rechtbank in Roermond doet over twee weken uitspraak.