Nieuws/Buitenland
1786001
Buitenland

Berlijn en Parijs veroordelen aanslag Skripal

Sergej Skripal en zijn dochter.

Sergej Skripal en zijn dochter.

PARIJS - Frankrijk en Duitsland hebben de aanslag op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter scherp veroordeeld. Dat gebeurde na telefoongesprekken tussen de Britse minister Boris Johnson en zijn ambtsgenoten in de twee EU-landen.

Sergej Skripal en zijn dochter.

Sergej Skripal en zijn dochter.

„We veroordelen deze aanval met verboden chemische wapens ten stelligste”, zei de vertrekkende Duitse minister Sigmar Gabriel (Buitenlandse Zaken). „Als blijkt dat Rusland erachter zit, zou dat een bijzonder ernstig incident zijn.” De Duitser stelde Johnson te hebben gebeld om duidelijk te maken dat Berlijn solidair is met de Britse regering.

’Totaal onacceptabele aanval’

Ook Frankrijk veroordeelde de aanslag. „De poging in Salisbury twee Russische burgers te vermoorden met een militair soort zenuwgas is een totaal onacceptabele aanval”, stelde een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, waarin overigens niet werd gerept over de mogelijke Russische betrokkenheid.

De Amerikaanse president Donald Trump zou tijdens een telefoongesprek met de Britse premier Theresa May zijn steun hebben toegezegd. „President Trump zei dat de VS vierkant achter het Verenigd Koninkrijk staan. Hij vindt ook dat de Russische regering ondubbelzinnig moet laten weten hoe dit zenuwgas gebruikt kon worden”, stelde de woordvoerder van May in een verklaring.