Nieuws/Buitenland
1786230
Buitenland

’Haast met benoeming Pompeo als minister van Buitenlandse Zaken’

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - Mitch McConnell, de machtigste Republikein in de Amerikaanse Senaat, wil dat er haast wordt gemaakt met de benoeming van Mike Pompeo als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Deze baas van de CIA is door president Donald Trump gekozen als opvolger van de ontslagen Rex Tillerson. Zijn functie bij de inlichtingendienst wordt overgenomen door Gina Haspel.

Donald Trump

Donald Trump

,,Beide genomineerden lijken daarvoor meer dan geschikt. We hopen dan ook dat ze niet te maken krijgen met onnodig oponthoud. Dat zou weer een enorm probleem opleveren'', aldus fractieleider McConnell, die zijn collega's maande tot snelle instemming. Republikeinse senatoren hebben gezegd zich volgende maand over de voordracht van Pompeo en Haspel te buigen.

Chuck Schumer, de voorman van de Democraten in de Senaat, hekelde Trumps veel te slappe houding ten aanzien van Moskou. Hij gaf aan die softe benadering van het land dat wordt beschuldigd van bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezing aan de orde te zullen stellen bij de beoordeling van de voorgestelde kandidaat op Buitenlandse Zaken.

Schumer zei dat de scheidende man Rex Tillerson ,,bij lange na niet hard genoeg was tegen Rusland'' en sprak de hoop uit dat Pompeo veel onverzettelijker te werk zal gaan en ,,de president kan overhalen hetzelfde te doen, omdat die momenteel de Amerikaanse belangen niet dient''.