Nieuws/Binnenland

Duits politicus krijgt hoogste Nederlandse onderscheiding

AFP

BERLIJN - De voormalige schatkistbewaarder van Duitsland, Wolfgang Schäuble, krijgt woensdag de hoogste onderscheiding van Nederland. Minister Hoekstra (Financiën) zal de ervaren christendemocraat in Berlijn vanwege zijn langjarige verdiensten, ook voor stabiliteit in de eurocrisis, in het zonnetje zetten.

AFP

De oude ijzervreter Wolfgang Schäuble (75) is thans voorzitter van de Bondsdag en zal woensdagochtend zijn vroegere bazin, bondskanselier Merkel, voor de vierde keer in het Rijksdaggebouw beëdigen. Tot voor kort bewaakte de viervoudige vader de financiën van de sterkste EU-lidstaat. Schäuble was voorheen partij- en fractievoorzitter van de regerende CDU, minister van Binnenlandse Zaken en kroonprins van Helmut Kohl.

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble

Rob Sabelberg

Door een geestelijk gestoorde werd de ex-belastingmedewerker in 1990 neergeschoten en belandde in een rolstoel. Kort ervoor ondertekende de gepromoveerde jurist het verdrag voor de Duitse eenwording. In het jaar 2000 moest hij al zijn functies neerleggen vanwege contacten met een corrupte wapenhandelaar. Die had hem 100.000 D-Mark cash gegeven, het zwart geld verdween. Schäuble loog hierover tegenover het Duitse parlement.