Nieuws
1786755
Nieuws

'Lager begin beurshandel Amsterdam'

Amsterdam - De beurzen in Europa lijken woensdag in het rood te gaan openen in afwachting van verschillende macro-economische cijfers later op de dag. Verder kauwen beleggers nog na op het ontslag van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson door president Donald Trump.

Door het ontslag van Tillerson wordt de politieke onzekerheid rond de regering-Trump verder aangewakkerd. Recent vertrok ook al de belangrijkste economische adviseur van Trump uit onvrede over de importheffingen op staal en aluminium. De vrees bestaat nu dat het Witte Huis een steeds protectionistischer beleid gaat voeren, want Tillerson werd beschouwd als een voorstander van vrijhandel. Zijn opvolger, CIA-directeur Mike Pompeo, staat juist bekend als een hardliner.

Op economisch gebied zijn er in Europa cijfers over de Duitse inflatie en de industriële productie en werkgelegenheid in de eurozone. Uit de VS worden gegevens gemeld over de detailhandelsverkopen en producentenprijzen.

ING

Op het Damrak is er opnieuw aandacht voor ING. De bank heeft de overname van een meerderheidsbelang van 75 procent in de Nederlandse betalingsverwerker Payvision afgerond. Bij de deal is dat bedrijf als geheel gewaardeerd op 360 miljoen euro.

Ook rond skihallenuitbater SnowWorld is er nieuws. De Belgische investeerder Marc Coucke heeft via zijn investeringsvehikel Alychlo het biedingsbericht voor het bod op SnowWorld uitgebracht. Alumexx gaat een deel van zijn productie verplaatsen naar de VS. De producent van aluminium klimmaterialen voor de doe-het-zelfmarkt doet dat vanwege de importheffing op aluminium.

ForFarmers

Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor ForFarmers van hold naar buy en Berenberg kondigde aan Galapagos te gaan volgen met een buy-advies.

Elders in Europa zijn er resultaten van onder meer het Spaanse kledingconcern Inditex en het Duitse sportmerk Adidas.

AEX

De Amsterdamse AEX-index sloot dinsdag 1,1 procent lager op 532,52 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag tot 815,68 punten. Parijs, Londen en Frankfurt eindigden tot 1,6 procent in het rood. Op de beurzen in New York stonden minnen tot 1 procent op de koersenborden.

De euro was 1,2397 dollar waard tegen 1,2405 dollar bij het sluiten van de Europese markten op dinsdag. Amerikaanse olie werd iets goedkoper op 60,63 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 64,47 dollar per vat.