Nieuws/Binnenland
178678
Binnenland

Pechtold optimistischer

D66 en ChristenUnie met elkaar in gesprek

Den Haag - D66 en ChristenUnie vergaderen dinsdagochtend over de vraag of hun partijen willen onderhandelen over een nieuw kabinet met VVD en CDA. D66-leider Pechtold klinkt inmiddels optimistischer: „Zoiets als ’er is geen breekpunt meer’, dat klinkt beter dan ’er is een breekpunt’. Maar ik wil wel weten wat het betekent.”

Na een dag vol gesprekken met alle partijleiders heeft informateur Schippers geconcludeerd dat deze combinatie van partijen de ’laatste optie’ is voor een meerderheidskabinet.

Pechtold zegt dat er bij zijn partij teleurstelling is. „We hebben heel duidelijk aangegeven wat onze voorkeursvarianten waren. Parten met ChristenUnie zou de vijfde variant zijn waar D66 gevraagd is mee te denken”, aldus de democraat voorafgaand aan het fractieberaad.

Hij benadrukt dat het belangrijk is dat alle negentien Kamerleden verkennende gesprekken met de ChristenUnie steunen. „Want stel dat je tot zo’n coalitie komt, dan heb je het over 76 zetels, waar elke D66-zetel telt.”

Belangrijkste obstakel voor D66 vormt de afwijzende houding van de christelijke partij rond medisch-ethische kwesties zoals ’voltooid leven’.