Nieuws/Buitenland
1786943699
Buitenland

Strengere lockdown in Londen tegen sneller verspreidend virus

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson heeft strengere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus aangekondigd voor een deel van het Verenigd Koninkrijk. Aanleiding voor de strengere aanpak is een nieuwe stam van het coronavirus. Die kan zich sneller verspreiden dan eerdere varianten van het virus.

In Londen en het zuidoosten van Engeland mogen mensen alleen nog naar buiten als dat echt nodig is, bijvoorbeeld voor werk, zei de premier zaterdag tijdens een persconferentie. Niet-essentiële winkels moeten er dicht, evenals overdekte uitgaansgelegenheden en sportscholen. Mensen mogen alleen in groepjes van hoogstens twee over straat. Deze hardere lockdown geldt zeker tot 30 december.

Gevolg is dat ongeveer een derde van de bevolking met Kerstmis de deur niet uit kan om familie te ontmoeten. Voor de rest van het land geldt dat er met kerst ook strengere regels gaan gelden. Slechts één dag mogen leden van drie verschillende huishoudens elkaar binnenshuis ontmoeten in plaats van vijf. De strengere maatregelen gaan zondag al in.

De ontdekking van de nieuwe stam was maandag al bekendgemaakt. Op basis van de eerste analyse van gegevens erover constateerde een speciale adviesgroep dat de nieuwe stam zich mogelijk sneller verspreidt. Johnson zei zaterdag dat de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk is.

Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van SARS-CoV-2 dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins.

Britten waarschuwen WHO

De Britten hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gewaarschuwd voor de nieuwe stam, maakte gezondheidsadviseur Chris Whitty zaterdag bekend. Whitty is de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Britse regering.