Nieuws/Buitenland
1787189
Buitenland

Theater wil IS-terroristen op toneel

Gent - Een theater zoekt via een krantenadvertentie teruggekeerde IS-terroristen en biedt hen een baan aan als acteur.

Voor de theatervoorsteling ’Lam Gods’ wil artistiek directeur Milo Rau teruggekeerde Syrië-gangers hebben. Hij vindt zijn produktie ’een moderne versie van de kruisvaarders’.

Rau wil het beroemde schilderij Lam Gods van de gebroeders Van Eyck omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag.

Productieleider Annabel Heyse in Het Nieuwsblad: „In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden. NTGent zoekt daarom naar ’overtuigde gelovigen’. En dat vat ze heel breed op. ’U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?’, zo staat in de advertentie.

NTGent krabbelt al een beetje terug na de commotie. „Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn”, zegt Tom De Clercq, woordvoerdervan NTGent. „Maar als zo’n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit.”

De oppositie in Gent is woest over het plan. „Terugkerende Syriëstrijders horen niet thuis op het podium maar in de gevangenis”, zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt op Twitter.