Nieuws/Binnenland

Sneeuw komt eraan: kunnen we sleeën?

Archieffoto. Of er zo veel sneeuw zal vallen, valt nog te bezien.

Archieffoto. Of er zo veel sneeuw zal vallen, valt nog te bezien.

ANP

DE BILT - Vrijdagmiddag kan het in de noordelijke delen van ons land al zachtjes gaan sneeuwen, ’s nachts valt meer sneeuw - al zijn het geen scheepsladingen - en zaterdag zou er weleens een wit laagje kunnen liggen, zo stelt weerbureau Weeronline. Temperatuurrecords liggen dit weekend ook in het verschiet.

Archieffoto. Of er zo veel sneeuw zal vallen, valt nog te bezien.

Archieffoto. Of er zo veel sneeuw zal vallen, valt nog te bezien.

ANP

De komst van de winterkou, met temperaturen tussen de -2 en 2 graden, gaat gepaard met sneeuwval. Vrijdagmiddag kunnen Groningers en Friezen al natte vlokjes verwachten, en ’s nachts valt ook in de rest van Nederland sneeuw. Zaterdag zelf trekken sneeuwbuien over België, waarvan Brabant en Limburg weleens kunnen profiteren.

De eerste sneeuw zal niet blijven zitten, want daarvoor is de grond te warm. We hebben ietwat langer durende vorst en flinke sneeuwval nodig. Of we dat krijgen, weten we nog niet. Terughoudendheid is geboden. „Het wordt afwachten tot zaterdagochtend voordat we weten of het slechts om lokale ’drabdekjes’ gaat, of plaatselijk om sneeuwdekken geschikt voor sleetjerijden”, schrijft Weeronline.

Records mogelijk

Vrijdagavond wordt het erg koud, vooral in het noorden van het land. Groningers moeten rekenen op -2, wat in combinatie met de snijdende noordoostenwind een gevoelstemperatuur van rond de -10 graden oplevert. Overal in het land liggen de temperaturen vrijdag en zaterdag rond het vriespunt.

De laagste maximumtemperatuur ooit gemeten op een 17 maart is 1,2 graden (1909). De kans is aanzienlijk dat het zaterdag niet warmer gaat worden: de verwachtingen lopen uiteen van 0 tot 2 graden. Een record van ’laagste maximumtemperatuur ooit’ ligt dus in het verschiet. Als de minimumtemperatuur ’s nachts onder de -5 graden zakt, zijn ook minimumtemperatuurrecords mogelijk.

Als de temperatuur overdag niet boven de 0,0 graden uitkomt, zou dat eveneens een unicum zijn: zo’n „ijsdag” kwam nog nooit voor na 12 maart. Hoe groot de kans daarop is, is niet duidelijk.

Lees meer over