Nieuws/Binnenland
1787885
Binnenland

VVD en CDA: staatssecretaris moet in actie komen

’Stop lappendeken milieuzones’

Een milieuzone bij de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam.

Een milieuzone bij de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam.

Den Haag - Er moet snel een einde komen aan de lappendeken van milieuzones in Nederland. Coalitiepartijen VVD en CDA willen dat staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) ingrijpt tegen de wedloop bij gemeenten om strenge maatregelen te bedenken voor het weren van ‘vervuilende’ auto’s.

Een milieuzone bij de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam.

Een milieuzone bij de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam.

Vorige week lanceerde Arnhem plannen voor de strengste milieuzone van Nederland. Deze week kwam Maastricht weer met een ander nieuwtje om de automobilist te pesten: een milieusticker.

Hoge kosten

„Gemeenten buitelen over elkaar heen om de strengste regels op te stellen. Voor de automobilist is het ondertussen een raadsel waar hij nog mag rijden en waar niet”, foetert VVD-Kamerlid Erik Ziengs. „Vooral kleine ondernemers in de binnenstad kunnen flink op kosten worden gejaagd.”

Ook CDA-Kamerlid Maurits von Martels kijkt met stijgende verbazing naar de gemeentelijke klimaatridders. Hij wil dat de D66-bewindsvrouw snel aan de slag gaat met de afspraak uit het regeerakkoord: er komt één type milieuzone met verschillende categorieën.

Chaos

Ook Ziengs wil dat er haast wordt gemaakt: „Dit is de enige manier om orde te scheppen in de chaos. Tot die tijd verwacht ik dat de staatssecretaris in gesprek gaat met gemeenten om te voorkomen dat de wildgroei niet uit de hand loopt.”

Staatssecretaris Van Veldhoven liet vorige week aan De Telegraaf weten pas rond de zomer met plannen te komen. Dat komt voor veel gemeenten mogelijk te laat, want na de aanstaande verkiezingen staat het thema mogelijk op de agenda bij lokale coalitie-onderhandelingen.