Nieuws/Binnenland
1788626
Binnenland

CDA mag niet spreken over radicaliseringsbeleid

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma.

Amsterdam - De Amsterdamse gemeenteraad wil, een week voor de verkiezingen, geen duidelijkheid over het verbeteren van het radicaliseringsbeleid door waarnemend burgemeester Van Aartsen. Het CDA wilde vandaag vragen stellen over het op orde brengen van de in opspraak geraakte afdeling Radicalisering en Polarisatie, maar overige partijen vinden dat niet nodig.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma.

De afdeling werd doorgelicht na het strafontslag van programmamanager Saadia Ait-Taleb. Deskundigen die de afdeling hebben onderzocht vinden dat er sprake is van een ’religieuze kramp’ en kwam met een snoeihard rapport. Een taskforce van deskundigen heeft ook aanbevelingen gedaan. Van Aartsen heeft beloofd die door te voeren, maar in openbare raadsdebatten is bijvoorbeeld met geen woord gerept over het vertrek van de hoogste baas van de afdeling, topambtenaar Ruud IJzelendoorn. Hoe hij de aanbevelingen gaat doorvoeren is ook nog niet bekend.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma wilde nog voor de gemeenteraadsverkiezingen weten hoe Van Aartsen denkt de aanbevelingen door te kunnen voeren, maar dat werd door collega-raadsleden geblokkeerd. Boomsma kreeg alleen steun van de Partij van de Ouderen. Andere partijen willen pas, nadat er een nieuwe brief van Van Aartsen is verschenen, in debat.

Boomsma is verbijsterd, zegt hij. „Ik heb nog nooit meegemaakt dat een agendering simpelweg wordt geblokkeerd. En dat op zo’n cruciaal en belangrijk onderwerp. Hoe serieus neem je dan je taak als raadslid? Dat je zelfs bespreking door mij verhindert! Die twee rapporten bevatten harde conclusies. Het radicaliseringsbeleid heeft op punten ernstig gefaald. De dienst OOV had geen oog voor integriteit, er was geen aandacht voor rol radicale islam als factor in radicalisering. Ik vind dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn, over de aanbevelingen, over de aanpak, over het salafisme. De reactie nog volstrekt onvoldoende. Ik wilde dit bespreken. Hoe kun je dan duiken?”