Nieuws/Binnenland
1788699
Binnenland

Brabantse ’bitcoinfabriek’ opgerold: stroom afgetapt voor minen virtueel geld

RIJEN - Een man in Rijen heeft illegaal elektriciteit afgetapt voor het delven van bitcoins. Zijn netwerk stond in een ruimte aan de Kempenbaan in het Brabantse Rijen. Hij is woensdag opgepakt en de politie onderzoekt of hij nog meer op zijn kerfstok heeft.

De apparaten stonden in een bedrijfsgebouw, dat werd gecontroleerd door gemeente en politie. Die ontdekten dat er in een verhuurde ruimte extreem veel elektriciteit werd verbruikt. Toen de controleurs verder keken, zagen ze in meerdere kamers kasten vol processoren staan.

De verdachte is een 37-jarige man uit Tilburg. Zijn auto is in beslag genomen, omdat hij de bitcoin-inkomsten mogelijk heeft witgewassen.

Minen

Virtuele munten, zoals de bitcoin, werken met een soort collectief logboek. Daarin worden alle transacties bijgehouden. Het register van de bitcoin wordt bijvoorbeeld om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning.

Bij de bitcoin is die beloning 12,5 bitcoin per keer, wat bij de huidige koers neerkomt op ongeveer 90.000 euro. Per dag wordt voor 12,7 miljoen euro aan bitcoins zo uitgekeerd. Bij andere virtuele munten, zoals de monero, is de beloning iets anders, maar is het principe hetzelfde. Minen is legaal, maar stroom aftappen mag niet.