Nieuws/Buitenland
1788851638
Buitenland

Israël en Palestijnen wijzen naar elkaar als schuldige

Journaliste Al Jazeera komt om bij strijd Westelijke Jordaanoever

Journalisten met het lichaam van Shireen Abu Akleh in een ziekenhuis in Jenin

Journalisten met het lichaam van Shireen Abu Akleh in een ziekenhuis in Jenin

JERUZALEM - Journaliste Shireen Abu Akleh, een bekende verslaggeefster van de Arabische zender Al Jazeera, is woensdagochtend doodgeschoten bij schermutselingen op de betwiste Westelijke Jordaanoever. De nieuwszender en de Palestijnse autoriteiten zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger. Premier Naftali Bennett van Israël zegt dat het vermoedelijk Palestijnse schutters ’die wild in het rond schoten’, waren. „Israël krijgt zonder enige basis de schuld op zich afgeschoven.”

Journalisten met het lichaam van Shireen Abu Akleh in een ziekenhuis in Jenin

Journalisten met het lichaam van Shireen Abu Akleh in een ziekenhuis in Jenin

Abu Akleh deed verslag van een inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jenin. Bij een confrontatie tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse strijders kreeg ze een kogel door het hoofd, aldus de Palestijnse autoriteiten. Twee andere journalisten zouden gewond zijn geraakt. Het gaat om een producer van Al Jazeera en een journalist van een Palestijnse krant.

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP was ter plaatse toen Abu Akleh stierf. Die bevestigt dat de 51-jarige vrouw is doodgeschoten door Israëlische militairen en meldt dat ze een persvest droeg.

De Israëlische autoriteiten weerspreken die lezing. „Volgens de informatie die wij hebben gekregen lijkt het waarschijnlijk dat gewapende Palestijnen, die in het wilde weg het vuur hadden geopend, verantwoordelijk zijn voor de onfortuinlijke dood van de journalist”, aldus premier Bennett.

Buitenlandminister Yair Lapid zei eerder de dood van Abu Akleh te betreuren en bood aan een gezamenlijk onderzoek te starten met de Palestijnse autoriteiten, maar die hebben dat aanbod vooralsnog afgewezen, zegt Bennett. Het Israëlische leger gaat volgens hem ondertussen door met „zijn antiterreuroperaties om de golf van dodelijke terreur te stoppen en om de veiligheid van de burgers van Israël te herstellen.”

Glagrante moord

Al Jazeera roept de internationale gemeenschap op Israël verantwoordelijk te houden voor Abu Aklehs dood. „Bij een flagrante moord, in strijd met internationale wetten en normen, hebben de Israëlische bezettingstroepen in koelen bloede de correspondent van Al Jazeera in Palestina vermoord”, staat in een verklaring van de in Qatar gevestigde zender. De Palestijnse autoriteiten spreken van een „executie.”

Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides had de vrouw de Palestijnse en Amerikaanse nationaliteit. „Ik moedig een diepgravend onderzoek aan naar de omstandigheden rond haar dood en het verwonden van ten minste een andere journalist vandaag in Jenin”, twitterde hij.

Geschokt

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is geschokt door de dood van Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh.

„Geschokt door de tragische dood van Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akhleh op de Westelijke Jordaanoever”, zegt Hoekstra op Twitter. „De vrijheid van de pers en de veiligheid van journalisten zijn onmisbaar voor vrije en democratische samenlevingen. Waar dan ook ter wereld. De feiten en omstandigheden moeten worden onderzocht.”

Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop