Nieuws/Buitenland
1789273
Buitenland

Massaal scholierenprotest tegen wapengeweld VS

WASHINGTON - In de Verenigde Staten hebben scholieren massaal geprotesteerd tegen vuurwapengeweld. Op veel scholen in het hele land werden de lessen zeventien minuten stilgelegd. Leerlingen en leraren verlieten de klaslokalen om de zeventien doden van de schietpartij vorige maand op een school in Parkland te herdenken.

Ook voor het Witte Huis in Washington kwamen kinderen en volwassenen bij elkaar om te protesteren. Ze keerden zich met spandoeken tegen de NRA-wapenlobby en hieven spreekkoren aan met de kreet ,,We willen verandering''. In Parkland, waar een negentienjarige oud-scholier veertien studenten en drie volwassenen doodschoot op Marjory Stoneman Douglas High School op 14 februari, kwamen studenten bij elkaar op een sportveld. Na het bloedbad vormde zich al snel een luidruchtige protestbeweging.

Het Huis van Afgevaardigden keurde later op de dag met 407 tegen 10 stemmen een voorstel goed dat vuurwapengeweld moet voorkomen. Het voorziet in subsidies voor preventieve maatregelen, zoals het verbeteren van de coördinatie tussen scholen en de politie, het geven van trainingen of het opstellen van dreigingsanalyses. Ook president Donald Trump steunde het voorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de Senaat.

,,De beste manier om de veiligheid van onze scholieren en docenten te garanderen, is door ze de middelen en training te geven om waarschuwingstekens te herkennen'', zei de Republikein John Rutherford. Het geld mag overigens niet worden uitgegeven aan het bewapenen van docenten of andere schoolmedewerkers.

Naast de protesten van woensdag is er een 'mars voor ons leven' gepland op 24 maart in Washington. Tienduizenden deelnemers worden er verwacht.