Nieuws/Binnenland
1789480855
Binnenland

u

Kazerne Zoutkamp wordt noodopvanglocatie aanmeldcentrum Ter Apel

Archiefbeeld van Kazerne Zoutkamp.

Archiefbeeld van Kazerne Zoutkamp.

Zoutkamp - Op kazerne Zoutkamp in de gemeente Het Hogeland in Groningen komt een noodopvanglocatie voor asielzoekers die zich in Ter Apel hebben gemeld. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Archiefbeeld van Kazerne Zoutkamp.

Archiefbeeld van Kazerne Zoutkamp.

Vrijdagavond zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) dat Defensie een locatie beschikbaar zou stellen. Dit weekeinde werd door verschillende media Emmen als locatie genoemd, maar het blijkt te gaan om Het Hogeland.

Op de noodopvanglocatie zullen vijfhonderd tot maximaal zevenhonderd mensen worden opgevangen. „Dat laatste alleen in uiterste nood”, zo meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Vreemdelingenzaken) in een brief aan de gemeente Het Hogeland, waar Zoutkamp bij hoort.

Het is de bedoeling de locatie voor zes maanden in gebruik te hebben. Ook staat in de brief dat op de locatie naast de benodigde opvang en zorg permanent beveiliging aanwezig zal zijn. Bovendien zal de locatie zo ’worden georganiseerd dat de mensen zoveel mogelijk op de locatie blijven’.

De omgeving is verrast door het besluit. Het vooruitzicht was juist dat de asielzoekers die nu op het terrein worden opgevangen, worden verplaatst. Op het defensieterrein zitten nu nog maximaal 450 Afghaanse asielzoekers. Die gaan naar Winsum en Uithuizen.

Voorzitter Daan Oostindiën van dorpsbelangen zegt de afwijzende reacties in Zoutkamp te begrijpen. ,,We hebben eerder een groep uit Ter Apel gehad. Die zorgden in Zoutkamp wel voor overlast en vernielingen.”

Voorportaal

Zoutkamp als voorportaal van Ter Apel moet uiterlijk op 10 september opengaan. De voorregistratie door de IND blijft daar plaatsvinden. Minderjarigen blijven ook in het aanmeldcentrum. Idee is dat een deel van de volwassenen na de eerste registratie naar andere locaties worden gebracht, waaronder Zoutkamp. Daar wachten ze hun afspraak af met de Vreemdelingenpolitie en hun eerste gehoor met de IND, dat weer in Ter Apel plaatsvindt. Is dat afgerond, dan gaan de asielzoekers naar de crisisnoodopvang. „De mensen zullen slechts kortstondig in De Marnewaard verblijven”, belooft Van der Burg. Nu nog wachten veel asielzoekers na hun eerste registratie nog buiten de poort van Ter Apel op hun verdere registratie en identificatie, soms wel weken lang.