Nieuws/Binnenland
1789884
Binnenland

Geert Wilders in Terneuzen: applaus en pootje van hulphond Toby

Terneuzen - De PVV verwacht volgende week woensdag bij de gemeenteraadverkiezingen hoge ogen te gooien in Zeeland. De partij doet er voor het eerst in twee gemeenten mee: Terneuzen en Tholen. Het was dan ook geen toeval dat PVV-voorman Geert Wilders woensdag zijn gezicht liet zien de grootste van die twee. Hij kreeg er applaus en een pootje van hulphond Toby.

Het duurt maar en het duurt maar. Bij Dethon, een sociale werkplaats in Terneuzen, heeft zich een kluitje PVV-fans verzameld. Zo hopen op een glimp van Geert Wilders die er op werkbezoek komt. Maar de blonde partijleider laat flink op zich wachten. Bij de wachtenden groeit het ongeduld.

Eigenlijk had Walther Metz (48) een spandoek willen meebrengen. Iets met: ’Stop de linkse waanzin, of ’PVV all the way’ had erop moeten komen staan. Maar de vrienden met wie hij het spandoek had willen uitrollen konden geen vrij krijgen van hun werk. Daarom is Walther maar in zijn eentje gekomen. Zonder spandoek, maar met een goed humeur.

Grote kans

Volgens een peiling maakt de PVV in Terneuzen grote kans om vanuit het niets de top drie in te rollen. Walther is daar blij mee. „Het wordt tijd dat de gevestigde partijen hier een schop onder de kont krijgen. Ik hoop dat de PVV het zo goed gaat doen, dat de andere partijen er niet meer omheen kunnen.”

En dan komen in de verte drie grote zwarte auto’s aanrazen. Jawel hoor, het is Geert met zijn beveilgingsteam. Mobieltjes worden uit jaszakken gevist. Het is selfie-tijd, hoopt het publiek.

’Toppie!’

„Ik ben zo blij dat u naar Zeeland komt. Toppie!”, roept Andrea Verbustel zodra ze Wilders in het oog krijgt. De 64-jarige vrouw had in het verleden last van psychoses. „Een ziekte in mijn hoofd”, noemt ze het zelf. Ze werkt nu alweer een tijdje bij Dethon, ze prikt zwerfvuil op van de straten. „Het werk is heel belangrijk voor mij. Ik doe het met heel veel liefde. Hier ben ik thuis.”

Bij Dethon krijgen Wilders en zijn delegatie een rondleiding door de fabriek van de sociale werkplaats. PVV-senator en Statenlid Peter van Dijk blijft hangen in de koffiekamer. Hij vertelt dat hij super blij is dat Wilders op bezoek is in zijn provincie. Haagse politieke kopstukken laten de regio naar zijn smaak veel te vaak liggen. „Te weinig inwoners, electoraal niet interessant”, verbijt hij zich.

’Dan moet je streng zijn’

Als Statenlid namens de PVV was Van Dijk in Zeeland verantwoordelijk voor de rekrutering van potentiële lokale kandidaten. De PVV wilde aanvankelijk in meer Zeeuwse gemeenten meedoen. Vlissingen was kansrijk, evenals Hulst en Sluis. Maar er werden volgens Van Dijk te weinig geschikte mensen gevonden. „Dan moet je gewoon streng zijn.”

Volgens Van Dijk is het geen toeval dat Wilders momenteel wegloopt met de twee Zeeuwse gemeentes waar de PVV flink aan de weg timmert. „Wij hebben onze zaakjes op orde. Geen gedoe, zoals bij een aantal andere lokale fracties. Wij blazen hier in Zeeland ook niet hoog van de toren. In de Provinciale Staten worden wij door de andere partijen ook heel normaal behandeld.”

’Niet de Zeeuwse stijl’

De PVV-politicus vindt dat partijgenoot Marjolein Faber daar wel een voorbeeld aan kan nemen. Ze zwaait de scepter in de provincie Gelderland en in de Eerste Kamer, waar ze fractievoorzitter is. Van Dijk: „Ze gaat nogal eens als een olifant door de porseleinkast. Dat is niet de Zeeuwse stijl. Met minder harde taal kun je precies hetzelfde zeggen en uiteindelijk meer bereiken.”

Na de lunch verkast de PVV-ploeg naar een verpleeghuis voor deel twee van het werkbezoek. De 18-jarige Jelmer van der Molen is er op af gekomen. De vwo’er vindt het wel interessant, de politiek. Hij voelt zich aangetrokken door het ’wat meer intellectuele’ Forum voor Democratie (FvD), de partij van Thierry Baudet. De PVV is naar zijn smaak te veel een ’one issue partij’. Hij mag aanstaande woensdag voor het eerst stemmen, maar zit met zijn handen in het haar. FvD doet niet mee in Terneuzen. „Eigenlijk is er niemand die mijn stem echt waard is.”

’Toby, shake hands’

In de foyer van verpleeghuis Máxima zit Ingeborg Goossen, haar hulphond Toby zit braaf naast haar rolstoel. Wilders komt op haar af. Ze vraagt aandacht voor het feit dat er in verpleeghuizen niet alleen senioren zitten. Zelf heeft de 35-jarige bewoonster last van zware epilepsieaanvallen. De PVV-voorman toont begrip. In ruil krijgt hij een hondenpoot van Toby. „Toby, shake hands”, klinkt het commando. De zwarte labrador gehoorzaamd braaf. Hij krijgt twee dikke duimen omhoog van zijn bazinnetje.