Nieuws/Binnenland
1790175440
Binnenland

Protesten tegen racisme in Zwolle en Maastricht

Demonstraten in Rotterdam op 3 juni.

Demonstraten in Rotterdam op 3 juni.

MAASTRICHT - Zo’n 1400 mensen hebben meegedaan aan de manifestatie tegen racisme in Maastricht. Dat liet de Veiligheidsregio Zuid Limburg weten. Een woordvoerster van de Veiligheidsregio zei dat de deelnemers zich goed aan de regels hielden.

Demonstraten in Rotterdam op 3 juni.

Demonstraten in Rotterdam op 3 juni.

De meeste mensen zaten op het gras, zoals door de organisatie was gevraagd. Er waren gele vlekken in ronde vorm met spuitbussen op de grond getekend, waarop mensen gingen zitten om de 1,5 meter afstand te bewaren. „We hopen mensen wakker te kunnen schudden en willen mensen in VS laten zien dat we hen steunen”, zei een van de organisatoren.

De manifestatie op De Griend langs de Maas begon om 14.00 uur en verliep in een ontspannen sfeer. Rond 15.30 uur eindigde de bijeenkomst. De voertaal tijdens de manifestatie was Engels, slechts enkele mensen spraken de menigte in het Nederlands toe. Dat komt vooral omdat veel deelnemers buitenlandse studenten waren, die geen Nederlands verstaan.

„Je leerde ons Frans, Nederlands, Duits, Engels, Spaans, Portugees en jullie leerden niets!”, hield een van de organisatoren, Magali, de menigte voor. Veel witte mensen voelen volgens haar geen enkele empathie voor zwarte mensen. „Ze begrijpen niet waar wij het over hebben.”

„Haat is klaar. Genoeg”, hield Mireille uit Brunssum de aanwezigen voor. Ze was met haar man Remco bij de actie om zich uit te spreken tegen racisme. Remco zag de demonstranten, zwart en wit, door elkaar zitten op het veld. „Ik roep alle witte Nederlanders op zich uit te spreken tegen racisme. Laat je horen.” Als witte man vroeg hij vergeving voor wat zijn voorouders de voorouders van zijn gekleurde echtgenote Mireille hebben aangedaan tijdens de slavernij.

„Ik ben erg tevreden over het verloop van de demonstratie”

De organisatie wilde de manifestatie aanvankelijk op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is voor een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor het park De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn. Achteraan De Griend waren de toespraken niet te horen. Dit als gevolg van de drukte en de noodzaak anderhalve meter afstand te bewaren. Maar via een livestream konden mensen de sprekers via hun mobiele telefoon toch volgen.

„Ik ben erg tevreden over het verloop van de demonstratie”, liet burgemeester Annemarie Penn - te Strake van Maastricht na afloop weten. „Zij hebben zich prima aan de maatregelen gehouden. Complimenten voor hen en voor de organisatie.”

Het was de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo’n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

PEC-supporters verwijderd van racismeprotest Zwolle

Met een noodbevel in de hand heeft de politie zondag een tiental leden van de harde kern van de supportersgroep van PEC Zwolle uit het Wezenlandenpark verwijderd. In het park werd een betoging tegen racisme gehouden.

Het noodbevel was afgevaardigd nadat bij de politie bekend werd dat leden van de harde kernen van voetbalclubs PEC Zwolle en Cambuur naar het park wilden gaan, zei een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Het bevel ter voorkoming van verstoring van de openbare orde geldt voor de rest van de dag voor het Wezenlandenpark in Zwolle.

De demonstratie in het park is een initiatief van de Zwolse homogemeenschap. Er kwamen vele honderden betogers op af. Met een stil en ingetogen protest sloten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Lhbti’ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, aldus een woordvoerder.

Betogers die in de vorm van een hart stonden, hielden na een minuut stilte zwarte borden omhoog. Vanuit de lucht schoot een drone een foto van dit zwarte hart.

Minutenlang geschreeuwd

Met de vuist in de lucht gebald schreeuwden de betogers minutenlang „black lives matter” en „no justice no peace.” Op een aantal protestborden werd aandacht gevraagd voor de zaak van Tomy Holten, ’de Zwolse George Floyd’. Hij overleed in maart na een arrestatie door agenten. „Er wordt eerst gemept, dan pas worden vragen gesteld. Tomy Holten heeft dit meegemaakt”, zei demonstrant Louis de Freitas die het publiek kort toe mocht spreken.

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle noemde het vooraf in een tweet „een belangrijk grondrecht om je mening te kunnen uiten tegen discriminatie.” De gemeente Zwolle had vooraf een maximum aantal betogers ingesteld van 2400 in verband met corona-richtlijnen. De organisatie hield anderhalve meter afstand tussen de betogers. De politie was op de achtergrond met busjes en te paard aanwezig.