Nieuws/Buitenland
1790277
Buitenland

Pot Nutella bestaat voor de helft uit suiker: ’We maken een genotsproduct, geen dieetproduct’

De Italiaanse producent Ferrero was niet altijd even duidelijk over wat er precies in een pot Nutella zit, maar daar komt nu verandering in. Zo blijkt de helft uit suiker te bestaan.

Vanaf volgende week worden in België in een nieuwe campagne de ingrediënten en hun oorsprong onthuld onder het motto „Wij draaien niet rond de pot”. Dat meldt de Franstalige Belgische krantengroep Sud Presse. Maar nu is al duidelijk geworden wat er precies in een pot Nutella zit.

Voor de helft suiker

Een pot Nutella bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent Lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja). „We maken een genotsproduct, geen dieetproduct”, reageert de kwaliteitsmanager van Ferrero Benelux in La Capitale.

De laatste jaren kreeg Ferrero veel kritiek over zich heen omdat er veel palmolie wordt gebruikt. Dat is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar dit zou slecht voor de gezondheid zijn omdat het ingrediënt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.

’Niet elke dag Nutella eten’

„Iedereen moet Nutella op een verantwoorde manier consumeren. We raden dan ook niet aan om elke ochtend een boterham met de chocoladepasta te eten. Een gevarieerde voeding is belangrijk.”, aldus de kwaliteitsmanager van Ferrero Benelux.

Toch een boterham met choco eten? Dan is de aanbevolen hoeveelheid pasta per boterham vijftien gram. „Dat is ongeveer zoveel als een koffielepeltje”, voegt Spampinato eraan toe.