Nieuws/Buitenland
1790304
Buitenland

Slowaakse premier ’klaar om af te treden’

Robert Fico (m)

Robert Fico (m)

BRATISLAVA - De Slowaakse premier Robert Fico heeft aangeboden op te stappen. Hij stond onder grote druk om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, maar zei het belangrijk te vinden dat de huidige regering zijn termijn kan uitzitten.

Robert Fico (m)

Robert Fico (m)

In het Centraal-Europese land ontstond onrust na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde. Burgers gingen massaal de straat op om hun ongenoegen duidelijk te maken. Een van de drie regeringspartijen, Most-Híd, dreigde uit de coalitie te stappen als geen akkoord zou worden bereikt over vervroegde verkiezingen.

De premier probeerde woensdag de politieke crisis te bezweren met het aanbod plaats te maken. „Ik heb vandaag een bezoek gebracht aan de president, samen met de coalitiepartners”, zei de premier, die werd geflankeerd door de leiders van de andere coalitiepartijen. „Ik heb aangegeven dat ik bereid ben af te treden om een einde te maken aan de politieke crisis.”

Voorwaarden

Fico stelt echter wel voorwaarden aan zijn vertrek. Zo wil hij onder meer dat de president zijn SMER-partij toestaat een opvolger aan te wijzen. Fico zag zijn regering de afgelopen dagen wankelen. Onder druk van Most-Híd stapte deze week ook minister Robert Kaliňák van Binnenlandse Zaken op. Hij gold als een belangrijke bondgenoot van de premier.

De leider van Most-Híd toonde zich woensdag tevreden over het aanbod van Fico. „Ik denk dat dit besluit de rust kan doen terugkeren”, zei Béla Bugár.