Nieuws/Binnenland
1790331
Binnenland

Fractiemedewerker ontslagen

Stagiaire GroenLinks: ’Woordvoerder randde mij aan’

Den Haag - MeToo heeft de Tweede Kamer bereikt. Een woordvoerder van de GroenLinks-fractie wordt ontslagen, nadat een stagiaire in december bij de partij kwam melden dat ze is aangerand. In eerste instantie gunde de beweging van Jesse Klaver de woordvoerder nog een ’tweede kans’. Later werd er alsnog een einde aan zijn dienstverband gemaakt.

Uit de uitspraak van de kantonrechter rijst een wiebelig beeld van de actie die GroenLinks ondernam, nadat de stagiaire zich had gemeld. Er wordt uitgebreid geciteerd uit een mail die de partij naar de woordvoerder stuurde, waarin wordt gesproken over ’betrokkenheid bij een ernstig incident in de nacht van maandag op dinsdag 19 december’.

’Aanbod om te blijven slapen’

Na het GroenLinks-kerstdiner in een restaurant ging de woordvoerder samen met enkele collega’s en de stagiair nog wat drinken in Den Haag. Op het moment dat de vrouw naar huis wilde gaan, kwam ze tot de ontdekking dat er geen treinen meer reden. „Jij bood haar aan om bij jou te slapen”, leest de GroenLinks-mail. De stagiaire zou in ’goed vertrouwen’ met hem zijn meegegaan.

„Tijdens de wandeling naar jouw huis heb je haar meerdere keren proberen te zoenen en aan te raken, terwijl ze je vanaf de eerste poging van jouw kant duidelijk heeft gemaakt dat ze dat niet wilde”, verhaalt de mail. „Aangezien jij bleef aandringen, raakte de vrouw in paniek en voelde zich angstig. Naar toen bleek was ze haar tas kwijtgeraakt. Op een gegeven moment ben jij weggegaan en je hebt de vrouw midden in Den Haag, wetende dat zij niet meer naar huis kon komen, aan haar lot overgelaten.”

’Ik wil alleen jou, ik wil je nu’

Volgens GroenLinks kon de vrouw geen kant op en heeft ze nog per app gevraagd of hij echt van plan was om haar in de steek te laten. „Ik wil alleen jou, ik wil je nu”, waren volgens de partij de antwoorden van de woordvoerder.

Hoewel de partij aangeeft dat dit alles al reden is voor ontslag (op staande voet), kreeg hij van GroenLinks aanvankelijk een ’tweede kans’, omdat hij ’berouw heeft getoond’ en zei ’heel veel spijt te hebben’.

’Onmiddellijk ingegrepen’

Een woordvoerder van GroenLinks bevestigt ’dat zich iets heeft voorgedaan’ en stelt dat de partij ’wel degelijk onmiddellijk’ heeft in gegrepen. Hoe zich dat verhoudt met het feit dat de man toch een tweede kans kreeg wil de zegsvrouw aanvankelijk niet zeggen. Daarna volgt een verduidelijkende mail:

„Aanvankelijk werd er een traject gestart waar een officiële waarschuwing onderdeel van uitmaakte. Daarnaast werd de medewerker gesommeerd in gesprek te gaan met een arboarts, in therapie te gaan en een gesprek aan te gaan met het slachtoffer om zijn excuses aan te bieden”, schrijft de zegsvrouw. „Tot die tijd zou hij niet terug mogen komen naar de fractie. Al snel werd besloten dat dit niet voldoende was. Daarom heeft de organisatie besloten de medewerker te ontslaan.”

De medewerker claimde 50.000 euro ontslagvergoeding, omdat GroenLinks hem ’lasterlijk’ zou hebben bejegend en aan zou hebben gestuurd op een ’onwerkbare situatie’. De rechter wees dit af.

Officieel geen commentaar

GroenLinks wil verder officieel geen commentaar geven, ook niet op de vraag over hoe het nu met het slachtoffer gaat. Kamerlid Rik Grashoff wijst naar fractiesecretaris Linda Voortman, die verantwoordelijk zou zijn geweest voor de afhandeling van de kwestie. „Bij zo’n voorval is het quite simpel: biezen pakken.”

Partijleider Jesse Klaver had bij RTL Late Night woensdagavond evenwel geen helder antwoord op de vraag waarom GroenLinks de woordvoerder aanvankelijk de hand boven het hoofd hield en een tweede kans bood.