Nieuws/Binnenland
1792138
Binnenland

Nabestaanden Djordy willen levenslang voor verdachten

AMSTERDAM - De nabestaanden van de per abuis doodgeschoten Djordy Latumahina vinden dat de verdachten van die liquidatie levenslang moeten krijgen omdat dat de enige straf is die potentiële schutters zal afschrikken.

Dat zei hun advocaat Richard Korver vanmorgen in de rechtbank van Amsterdam. De straffen tot dertig jaar cel die het Openbaar Ministerie eiste, vinden de nabestaanden vanuit het oogpunt van generale preventie, te laag. Volgens Korver worden gevangenisstraffen door mensen die opdracht geven tot liquidaties of ze uitvoeren, beschouwd als ,,overkomelijk, zolang er een stip aan de horizon is en verdachten na verloop van tijd voorwaardelijk vrij komen. Het enige dat deze geharde criminelen tot nadenken zal stemmen, is een levenslange gevangenisstraf.”

Korver trok een vergelijking met de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. In die zaak veroordeelde de rechtbank de schutters tot levenslang. De zaak loopt nog in hoger beroep. In de zaak van Latumahina was het een kwestie van puur geluk dat er geen drie doden zijn gevallen, zegt de advocaat. De vriendin van Latumahina die naast hem zat werd getroffen door zes kogels. Hun 2-jarig dochtertje werd op een haar na gemist. ,,Daardoor zijn de zaken wel degelijk vergelijkbaar in ernst”, aldus Korver.