Nieuws/Buitenland
179239575
Buitenland

Duitse gezondheidsminister pleit voor mondkapjesplicht binnen

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach

BERLIJN - De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach roept de deelstaten op extra actie te ondernemen tegen het stijgende aantal coronabesmettingen in het land. Hij adviseert de invoering van een mondkapjesplicht op binnenlocaties.

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach

In Duitsland zijn de deelstaten grotendeels verantwoordelijk voor het coronabeleid. Zij gaan over de invoering van een mondkapjesplicht op binnenlocaties. Dat kan niet landelijk worden geregeld. Er geldt alleen een landelijke mondkapjesplicht voor zorgfaciliteiten, verzorgingstehuizen en langeafstandstreinen.

Lauterbach verklaarde tegen de Duitse omroep ZDF dat het tijd is voor extra maatregelen tegen het coronavirus. „De besmettingsgolf die nu opkomt, stopt niet vanzelf. Je moet reageren”, zei hij. De minister roept de zestien deelstaten op hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook de Duitse artsenbond pleit voor een mondkapjesplicht op binnenlocaties.

Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde donderdag een zevendaags gemiddelde van 793,8 besmettingen per 100.000 inwoners. Het gaat daarbij alleen om besmettingen die officieel met een PCR-test zijn vastgesteld. Net als in andere landen laten veel Duitsers hun besmettingen niet langer formeel vastleggen. Duitsland verwacht dat de besmettingscijfers deze herfst en winter verder zullen stijgen.