Nieuws/Binnenland
179245514
Binnenland

Ook fors bedrag voor bewaking en beveiliging

Miljarden voor terugbrengen CO2-uitstoot

Den Haag - Het terugdringen van de CO2-uitstoot en aanpak van ondermijnende criminaliteit wél, maar het stikstofdossier niet: het kabinet gaat op Prinsjesdag ondanks de demissionaire status nog stevig in de buidel tasten. Maar sommige urgente zaken worden doorgeschoven naar de formatietafel.

Dat is volgens ingewijden de uitkomst van de onderhandelingen over de begroting, die traditiegetrouw op de derde dinsdag van september wordt gepresenteerd. Het is gebruikelijk dat een demissionair kabinet, en dat is Rutte III al sinds januari, nog weinig beleid voor zijn rekening neemt. Maar nu wordt op een aantal punten toch actie gevraagd.

Bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, waar de Urgenda-uitspraak Nederland dwingt om maatregelen te nemen. Het kabinet trekt er een flink bedrag voor uit, volgens bronnen gaat het om ruim 6 miljard euro voor de komende jaren. Dat geld gaat onder meer naar subsidies waarmee mensen gestimuleerd worden om te verduurzamen: bijvoorbeeld door een elektrische auto aan te schaffen of hun huis te isoleren. Ook het bedrijfsleven krijgt een groen zetje in de rug.

De linkse roep om nog een extra kolencentrale te sluiten, vindt geen gehoor. Het blijft bij de gesprekken om de Rotterdamse centrale te sluiten, ook omdat er anders mogelijk problemen komen met de leveringszekerheid van elektriciteit.

Extra geld bewaken en beveiligen

Op het gebied van veiligheid en de rechtsstaat geeft het kabinet ook nog fors uit. Zo krijgt het ministerie van Justitie 150 miljoen euro extra voor het bewaken en beveiligen van bedreigde personen, dat door de moorden op advocaat Derk Wiersum, vertrouwenspersoon en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, en de broer van Nabil B. – kroongetuige in het Marengo-proces – in de schijnwerpers kwam te staan.

Justitie krijgt ook vierhonderd miljoen euro per jaar extra voor de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Het kabinet heeft zo’n 150 miljoen over voor de sociale advocatuur, waarop de afgelopen tijd juist flink bezuinigd werd. En voor een kleine koopkrachtreperatie (ruim 200 miljoen) en defensie (bijna 100 miljoen) wordt de knip ook getrokken.

Op papier zijn het forse bedragen, maar vergeleken met ’gewone’ jaren gaat het om bescheiden begrotingsplannen. Het valt daarbij op dat een aantal hete hangijzers voorlopig niet opgepakt worden. Het stikstofdossier, met politiek gevoelige onderwerpen als de uitkoop van boeren, springt daarbij het meest in het oog. Het kabinet is er niet uitgekomen, dus is het probleem voorlopig op de formatietafel geparkeerd.

De politieke podcast Afhameren met Wouter de Winther is terug van zomerreces! Luister de nieuwe aflevering hier, hieronder, of via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify: