Nieuws/Binnenland
1792587
Binnenland

Minister: ’Impact woord fraude onderschat’

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Den Haag - Minister Schouten (Landbouw) is diep door het stof gegaan in een debat over het fout registreren van kalveren. Meerdere Kamerleden vinden dat de bewindsvrouw boeren te snel in de fraudehoek heeft geduwd.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Hoewel de minister sprak over ’vermoedens van fraude’ is bij veel boeren de indruk ontstaan dat ’Den Haag’ de hele sector heeft weggezet als frauduleus. Schouten erkent dat er veel onrust is ontstaan.

„Dat is nooit mijn intentie geweest. Ik zie dat er heel veel hardwerkende boeren zijn die voor dag en dauw bezig zijn om ons van voedsel te voorzien en niet gericht zijn op frauduleus handelen”, zegt de bewindsvrouw. „Ik kan overigens niet uitsluiten dat het plaats heeft gevonden.”

Oproep

Schouten zei verder dat ze de impact van het woord fraude heeft onderschat. Ze deed ook een oproep aan alle boeren: „De registratie van het vee moet kloppen en als het niet goed is moet er worden ingegrepen.”

Begin dit jaar sprak de minister vermoedens van fraude uit omdat er veel meer meerlingen stonden geregistreerd bij melkveehouders ten opzichte van andere jaren. Boeren zouden dat met opzet doen om stiekem meer melkkoeien te houden dan volgens regels is toegestaan.

Motieven

Inmiddels blijkt dat veel bedrijven de registratie van koeien niet op orde hadden. Dat mag niet, maar de minister is wel voorzichtiger geworden in haar woorden. „Om vast te stellen of het daadwerkelijk fraude is moeten we ook iets weten over de motieven. Het is niet zo dat een verkeerde registratie direct fraude is. Het kan ook een onbedoelde fout zijn.”

De minister kijkt niet alleen naar haar eigen daden, ze vindt ook dat de sector in de spiegel moet kijken. Schouten: „Iedereen moet bij zichzelf ten rade gaan wat er allemaal is gebeurd en hoe het zover heeft kunnen komen.”

Kritiek

Tijdens het debat over fouten in de koeienregistratie waren er meerdere Kamerleden die de minister opriepen om het beeld van massale fraude recht te zetten. „Geheel onterecht zijn onze boeren schuldig bevonden voordat een rechter hun heeft veroordeeld”, zei CDA-Kamerlid Geurts. Het viel meerdere parlementariërs op dat de toon van het ministerie in de afgelopen weken flink is gematigd.

De onderzoeken naar de foute registratie van koeien lopen nog. Minister Schouten kon gisteren nog niet zeggen hoeveel vermoedelijke fraudegevallen er zijn.