Nieuws/Binnenland
179396
Binnenland

Urenlang gesprek Segers en Pechtold bij informateur

Alexander Pechtold (l) en Gert-Jan Segers (r)

Alexander Pechtold (l) en Gert-Jan Segers (r)

DEN HAAG - UPDATE 18.10 uur - Fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) praten dinsdag al urenlang met elkaar bij informateur Edith Schippers. Uit het overleg moet duidelijk worden of er een basis is voor verdere onderhandelingen voor een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hoe lang het overleg dat iets na 15.00 uur begon nog duurt, is niet te zeggen.

Alexander Pechtold (l) en Gert-Jan Segers (r)

Alexander Pechtold (l) en Gert-Jan Segers (r)

De Tweede Kamerfracties van beide partijen gingen eerder dinsdag akkoord met een verkennend gesprek. D66 en ChristenUnie verschillen vooral sterk van mening op medisch-ethisch vlak. Pechtold noemde vorige week een coalitie met de ChristenUnie ’onwenselijk’. Segers noemde het D66-plan voor stervenshulp bij voltooid leven voor de verkiezingen een breekpunt.

ZIE OOK: D66-fractie akkoord met gesprek over formatie met ChristenUnie

CDA en VVD hebben bij Schippers al aangegeven een formatiepoging met de partij van Segers te willen aangaan. CDA-leider Sybrand Buma noemt het „logisch” dat D66 en ChristenUnie eerst alleen met elkaar praten. „We weten dat er veel opgeruimd moet worden van de afgelopen week”, aldus Buma.

Optimisme bij VVD

VVD-bronnen zijn voorzichtig optimistisch over de kans van slagen van mogelijke besprekingen tussen de vier partijen. Ze verwachten wel dat die geruime tijd in beslag zullen nemen.

Ze wijzen er op dat ChristenUnie-leider een informatieachterstand heeft vergeleken bij de rest van het ’motorblok’ van VVD, CDA en D66. Die partijen onderhandelden al twee maanden met GroenLinks voor die formatiepoging stukliep.